Sıklıkla göçmen karşıtı cümleleri ile gündeme gelen Wilders sürpriz bir sonuçla seçimlerde çoğunluğu elde etmeyi başardı ve Hollanda’nın yeni lideri oldu.  Avrupa’da sağın yükselişi devam ediyor. Kendi ülkemde olduğu gibi bir başka ülkede de sağın popüleritesini arttırması beni tedirgin ediyor. İnsani değerlerden daha da uzaklaşılan süreçlere şahit olacağız belli ki...

Aslında bizler kendisini özellikle kendi seçim dönemimizde tanımıştık. Hollanda’da yaşayan etnik Türk Hollandalıların kullandıkları oyları eleştiren Wilders “Onları oy verdikleri ülkelerine, liderlerine göndereceğiz.” ifadesini kullanmıştı. Hollanda 2023 seçimlerinde %68’i aşkın oranda Erdoğan’a oy vermişti hatırlarsanız.

Bu açıklamasının yanı sıra Türkiye’ye yaptığı yorumlarda aynen şunu belirtti “Haftalardır Erdoğan’ın boğucu İslamcı rejiminden büyük ölçüde acı çeken ve gerçekten daha fazla kişisel özgürlük için can atan Türkiye’den, laik Türkiye’den pek çok mesaj alıyorum.”  ve ekledi “ Geçen hafta Hollanda’da İslamcı Erdoğan’a oy veren Türklerin Türkiye’ye gönderilmesini önermiştim. Oylarının feci sonuçlarını kendileri de yaşayabilsinler istedim. Türkiye’deki Türkler bu mesajımı desteklediler. Tek başına attığım yorum birden bire 5 milyon kez beğenildi.”

Bu açıklamaları ile Türkiye’de de oldukça konuşulan bir hale gelmesinin sonucu olsa gerek beklenmedik bir şekilde oyların çoğunluğunu almayı başardı. Bir diğer yandan ise nefret söylemlerinin gücünü bize milyon kez kanıtlanmış olmasına rağmen bir kez daha göstermiş oldu. Bu söylemlerin sonucu fanatiklerin cesaret bulması ve kendi vatandaşları arasında büyük bir uçuruma sürüklemesi kesinlikle an meselesi. 

Ne yazık ki kutuplaştırma politikalarının reçetesi bir günde her şeyi çözmeye yetmiyor. Toplumda derin yarıklar açacağına eminim. Hollandalı tüm demokrasi bilinci ve toplumsal duyarlılığı yüksek vatandaşlar için üzgün hislerimi samimiyetimle sunuyorum. Bir diğer yandan sağ rejimleri destekleme eğiliminde olup kendileri özgür ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlığına sahip seçmenlere seslenmek istiyorum: Umarım mutlusunuzdur çünkü evet, tam olarak biz de böyle hissettik ve inanın çok daha fazlasını hissettik. Yine de umarım hiçbir acıyı deneyimlemek zorunda kalmazsınız ve sağ siyasetin ağır faturasını ödemek zorunda kalmadan özgür yaşamın kıymetini daha çok özümsediğiniz bir sürecin başlangıcı olur.