Ülkemizde spor branşları, belirli dönemlerde bazı isimlerle özdeşleşir…

45 yıllık Spor Gazeteciliği yaşantımda buna çok kez tanıklık ettim… Örneğin mesleğimin ilk yıllarında hentbol denince akla gelen ilk isim rahmetli Prof. Dr. Yaşar Sevim’di… Federasyonun kurucu ve ilk başkanı olan Sevim, bu görevi 28 yaşında üstlenen en genç başkan sıfatını da aldı. Hentbol branşının gelişmesine antrenör, yönetici ve eğitimci olarak çok değerli katkılar yapan bir spor adamıydı.

Elbette Şeref Tunca, Prof. Dr. Yavuz İmamoğlu ve Günal Ensari gibi çok değerli hizmetler yaparak, isimlerini hentbol tarihine yazdıranlarının da hakkını yemeyelim ama son dönemlerde bu spor dalında en popüler kişi kim derseniz, akla ilk gelen isim Prof. Dr. Serdar Eler oluyor.

Nereden başlasam diye düşünürken, hiyerarşiyi bozmak olmaz düsturuyla Serdar Eler’i en tepedeki titriyle tanıtayım. Hocamız, fakültedeki çeşitli üst düzey görevlerinden sonra 2023 yılında Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanlığına atanıyor. Bu arada bu makamla ilgili önemli bir ayrıntıyı atlamadan geçmeyeyim. Prof. Dr. Eler, Türkiye de dekan olup süper ligde takım çalıştıran tek antrenör unvanına da sahip… Aslında CV’ini oluşturan görevleri sıralamaya kalksam sütunlar yetmez ama kısa bir özet geçmeye çalışayım.

10 yıllık milli takım sporculuğundan sonra hentbola antrenör ve yönetici olarak hizmete devam dedi. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunda; Milli Takım Antrenörlüğü, Hentbol Teknik Kurul Başkanlığı, Organizasyon Komitesi Başkanlığı, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği, Dünya Üniversiteler Spor Federasyonu Hentbol Teknik Kurul Başkanı görevlerinde bulundu ve büyük çoğunluğunda da göreve devam ediyor. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı Türkiye İşitme Engelliler Federasyonunda 10 yıl süren (2013-2023) görevinde Dünya çapında çok büyük başarılara imza attığı Milli Takım Teknik Direktörlüğü, Hentbol Federasyonunda halen devam eden Milli takım antrenörlüğü ve Uluslararası Hentbol Federasyonu (IHF) İcra Komitesi tarafından 2023-2025 dönemi için, IHF tarafından atandığı Koçluk ve Metodlar Komisyonu Lektörlük görevi.
 

Bu son derece etkileyici bir CV’ye sahip Serdar Eler hocanın Başkent’in kadın hentbolundaki başarılı temsilcisi Yenimahalle Belediye Spor takımındaki görevi ise tam 13 sezondur devam ediyor… Bu dönem içinde 3 Türkiye şampiyonluğu, 2 Türkiye kupası birinciliği var ama değişmeyen tek şey, her sezon Avrupa kupalarına katılma başarısını göstermesi…Ayrıca sadece A takımı değil minik, küçük yıldız ve gençler kategorisinden oluşan güçlü bir altyapısına da sahipler… Küçük ve yıldızlarda mücadele eden erkek altyapısı da bu süreçte hayata geçmiş durumda. Sadece bu sezon A Milli ve A2 Milli takımına 7 sporcu gönderdi bu Başkent ekibimiz.

21.6 yaş ortalamasıyla bu yılki zorlu maratona başlayan Yenimahalle Belediye Spor, Hentbol Kadınlar Süper Liginde normal sezonu dördüncü sırada bitirerek şampiyonluk etabında mücadele etmeye hak kazandı. Şampiyonluk etabı yarı final serisinde, normal sezonu lider tamamlayan ve bir önceki yılın Avrupa kupasını kazanarak ülkemizde bir ilki başaran rakibi Konyaaltı Belediye Spor kulübü karşısında ilk turu deplasmanda alınan 2 galibiyetle geçerek adını final serisine yazdırdı. Finalde Bodrum ekibi Armada Praxıs Yalıkavak S.K ile karşılaşan Yenimahalle seride 1-0 öne geçerek ligdeki tüm takımlardan galibiyet alan tek takım unvanını da kazandı. Genç ve dinamik kadrosuyla final serisinde 3-1 geride kalan Başkent ekibi sezonu 2.sırada bitirdi.

Bu arada başarılı geçen sezonun ardından Yenimahalle Belediye Spor, kadrosundaki 3 oyuncusunu Avrupa’ya gönderdi…Takımın gözde oyuncularından Betül Karaarslan Çekya temsilcisi Hazena Kynzvart, Gülcan Tügel ve Selen Akalın Slovakya ekiplerinden Luventa Mıchalovce’ye transfer oldu.

Bunca özelliğe sahip olan Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Eler, ayrıca Hentbol camiası içinde kelimenin tam anlamıyla sorun çözümleyici olarak da biliniyor. Başı dara giren her kulüp, sporcu ve antrenörün ilk başvurduğu kişi Serdar Hoca oluyor.

Önümüzde 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarından sonra yapılacak federasyon seçimleri var. Sadece sporculuğundan beri tanıdığım ve yakın dostluğumdan dolayı değil, acaba hentbol camiası, başkanlık için böyle donanımlı ve etkin bir kişiden daha iyisini mi bulacak diye düşünmeden edemiyorum…

Sporun içinden gelen başkanların branşlarına nasıl ivme kazandırdıkları da gözden kaçırılmamalı… Benden söylemesi