Memorial Şişli Hastanesi Gastroentereoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Yaşar Çolak, hareketsizlik ve obezitenin reflü hastalığının görülme oranını arttırdığını söyledi. Prof. Çolak, reflü hastalığında yapılması gerekenler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de ve dünyada giderek artan reflüye sebep olan faktörler ortadan kaldırılarak hastalık tedavi edilebiliyor. Hastalığın öncelikli tedavi yöntemi; hastayı doğal yollarla, herhangi bir ilaç tedavisi uygulamadan tedavi etmek olmasına karşın hastanın yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi, fazla kilolarından kurtulması öneriliyor. Bu değişikliklerin fayda etmemesi durumunda ilaç tedavisi öneriliyor.

Tedavide kullanılan mide koruyucu ilaçlar, belirli bir süreler zarfında kullanılıyor. Uzun süre kullanılan ilaçlar, birtakım yan etkileri de barındırıyor, ilaç bağımlılığına sebep oluyor. Sürekli kullanılan mide ilacı bırakılmak istendiğinde mide “rebound asit sekresyonu” denilen normaldekinden üç-beş kat şiddetli asit salgılamaya başlıyor. Hasta bu durumda midesiyle ilgili hiçbir şikâyet olmasa bile şikayetleri hissediyor. Hasta bir-iki gün ilaç almayınca midesinin kötü olacağını düşünerek, yeniden ilaç kullanıyor.

ARMA YÖNTEMİ TÜRKİYE’DE DE UYGULANIYOR

Midede soruna yol açan durumlar arasında gastrit, helikobakter pilori denilen mide bakterisi veya mideyle yemek borusunu birleştiren kapakçıktaki gevşeklik olabilir. Hastada helikobakter pilori bakterisi varsa antibiyotik tedavisi yapılır. Alkol ve kahve tüketimi azaltılarak, fazla kilo söz konusuysa bu kilolar verdilerek sorun çözülebiliyor. Bu durumun en sık sebebi yemek borusuyla mideyi birleştiren kapakçığın gevşekliği olarak gösteriliyor. Bu gevşekliği ilaçla düzeltmek mümkün olmadığı için son yıllarda girişimsel yöntemlerle endoskopik olarak, ameliyatsız bir şekilde düzeltilebiliyor. Antireflü Mukozal Ablasyon (ARMA) yöntemi, reflüde en sık uygulanan tedavilerin başında geliyor. Hastanın günlük şikâyetlerini ortadan kaldıran, ilaç bağımlılığından kurtaran ameliyatsız, endoskopik bir yöntem ARMA, argon plazma adlı cihazla yemek borusuyla mideyi birleştiren kapakçığa yüzeysel bir yakma işlemi uygulanıyor. Bu yüzeysel yanık alanı daralarak iyileşiyor. Tedavi başarısı son yıllarda oldukça yüksek olan bu yöntemle, kapakçık yaklaşık bir ayda sıkılaşarak normal hâle geliyor. Böylece asidin yukarı kaçması önleniyor. Dünyada beş yıldır yapılan bu yeni yöntem Türkiye’de yaklaşık iki-üç yıldan beri uygulanıyor.

Kaynak: Baskent