CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurt dışında oy kullanan T.C. vatandaşlarının ülkelere göre dağılımı, seçmen sayısı ve Türkiye’de doğmamış olan vatandaşların seçmen profili gibi konulara dair yanıt talep etti.
GÜRER’İN SORULARI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesinde;
“Yurt dışında oy kullanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkelere göre dağılımı nedir?
Yurt dışı ve yurt içi seçmen sayısı nedir?
Türkiye'de doğmamış ve oy kullanan T.C. vatandaşlarının sayısı ve bu kişilerin doğdukları ülkelere göre dağılımı nedir?
Konut, arazi ya da farklı bir varlık edinerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup oy kullanan kişi sayısı nedir?
Varlık edinerek vatandaş ve seçmen olan kişi sayısı nedir?
Türkiye'ye mülteci ya da sığınmacı olarak gelip T.C. vatandaşlığı verilerek seçimlerde oy kullanan kişi sayısı nedir?”
BAKAN YILMAZ TUNÇ’TAN CEVAP
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gürer’in sorularına sınırlı cevaplar vererek, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve İçişleri Bakanlığı ile yapılan yazışmaların sonuçlarını paylaştı.
Tunç, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’a atıfta bulunarak, seçmen kütüklerinin adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresi bilgilerine dayalı olarak her yıl yeniden düzenlendiğini ve seçim dönemlerinde güncellendiğini belirtti. Yurt dışı seçmen kütüğünün de yine adres kayıt sistemine dayalı olarak Yüksek Seçim Kurulu tarafından oluşturulduğunu ifade etti.
SEÇMEN SAYILARI AÇIKLANDI
Yüksek Seçim Kurulu’nun 25 Temmuz 2024 tarihli cevabına göre, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde yurt içi seçmen sayısı 60.721.745, yurt dışı seçmen sayısı ise 3.423.759 olarak kaydedildi. 28 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda ise yurt içi seçmen sayısı 60.771.236, yurt dışı seçmen sayısı ise 3.426.218’e yükseldi.
T.C. VATANDAŞLIĞINA GEÇİŞ SÜREÇLERİ VE SEÇMEN PROFİLİ
İçişleri Bakanlığı’nın 30 Temmuz 2024 tarihli cevabında ise, Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin iş ve işlemlerin 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak yürütüldüğü belirtildi. Ancak, Gürer’in özellikle konut ya da farklı varlık edinerek T.C. vatandaşlığına geçen ve oy kullanan kişi sayısına yönelik sorusu ise yanıtsız bırakıldı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurt dışı seçmenlerin profilinin ve Türkiye'de doğmamış T.C. vatandaşlarının oy kullanımının seçim sonuçlarına etkisini vurguladı. Özellikle son yıllarda vatandaşlık alan yabancıların seçim süreçlerine katılımına dair daha şeffaf ve ayrıntılı bilgilere ihtiyaç olduğunu ifade etti.
GÜRER: "YURT DIŞI SEÇMENLERE DAİR KRİTİK SORULAR YANITSIZ KALDI"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri ile 28 Mayıs 2023’te yapılan 2. tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanan bazı seçmen gruplarına ilişkin yönelttiği sorulara Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan soruları kapsayıcı bir yanıt alamadığını belirtti. Gürer, özellikle Türkiye’de doğmamış vatandaşlar ve varlık edinerek vatandaşlık hakkı kazanmış seçmenlere yönelik soruların yanıtsız bırakılmasının düşündürücü olduğunu vurguladı.
Gürer, bu soruların yanıtlanmamasının kamuoyunda soru işaretlerine yol açtığını belirterek, "Bu verilerin paylaşılmaması, seçim süreçlerindeki şeffaflığa gölge düşürüyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak oy kullanan seçmenlerin profiline dair bilgi eksikliği, özellikle yurt dışından vatandaşlık alan kişilerin sayısı konusunda ciddi belirsizlik yaratıyor." dedi.
YABANCI UYRUKLU VATANDAŞLARIN SEÇİMLERE KATILIMI ÖNEMLİ BİR KONU
CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer, yabancı uyruklu kişilere verilen vatandaşlıkların sayısının giderek arttığını ve bu kişilerin seçimlerde oy kullanma hakkı kazandığını belirterek, "Seçim sonuçlarını etkileyebilecek bu önemli konuda daha şeffaf olunması gerekiyor. Vatandaşlık kazanmış yabancıların sayısı, doğdukları ülkeler ve seçimlerde nasıl bir rol oynadıkları net olarak açıklanmalıdır." şeklinde konuştu.