Türkiye'deki ekonomik tabloyu değerlendiren Gürer, Yılbaşından itibaren batık kredi kartı borçlarında yüzde 235, batık bireysel kredilerde ise yüzde 83 artışın yaşandığını ifade etti. Yüksek faiz oranları ve enflasyonun, gelir artışı sınırlı kalan vatandaşların borçlarını geri ödemesini imkânsız hale getirdiğinin altını çizen Gürer, "Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu’na göre, varlık yönetim şirketlerinin elindeki batık tüketici kredisi ve kredi kartı alacağı 62 milyar lira seviyesinde. İcra masrafları ve faizler hariç olmak üzere vatandaşların toplam 168,1 milyar lira kredi borcu bulunuyor” diye konuştu.
"BORÇ MİKTARI 4 TRİLYON LİRAYA YAKLAŞTI"
Bankaların tahsil edemediği ve icra takibine aldığı batık kredilerde de artış yaşandığını belirten Gürer, “6 Aralık itibarıyla batık kredi tutarı 290,3 milyar liraya ulaştı. Bu artışın 2,4 milyar lirası bireysel krediler ve kredi kartlarından kaynaklandı. 2023 yılı başından bu yana batık kredilerde yüzde 51,7 oranında artış yaşanırken, bireysel kredi ve kredi kartı borçları ise sadece son bir haftada 5,1 milyar lira artarak toplamda 3 trilyon 814 milyar lirayla rekor kırdı. TOKİ ve varlık yönetim şirketlerine olan borçlar da eklenince toplam borç miktarı 4 trilyon liraya yaklaştı. Borçla yaşayıp borç ödemekle ömür tükeniyor” dedi.
"KREDİ KARTLARI BORÇLARINDAKİ ARTIŞ YILLIK YÜZDE 53"
Vatandaşların bireysel kredi borçları yılbaşından bu yana 466 milyar lira, kredi kartı borçları ise 620 milyar lira artış kaydedildiğini belirten Gürer, özellikle kredi kartı borçlarındaki yüzde 53’lük artışın ve faiz oranlarının yüksekliğinin, vatandaşların borçlarını ödemesini giderek zorlaştırdığını söyledi.
Bankaların zamanında tahsil edemediği için icraya devrettiği bireysel kredi ve kredi kartı borçları, yılbaşından bu yana 61 milyar lira artarak 106,2 milyar liraya yükseldiğini ifade eden Gürer, bankaların bu borçları düşük fiyatlarla varlık yönetim şirketlerine devretmesi nedeniyle gerçek borç rakamlarının daha da yüksek olduğunu ifade etti.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BAŞVURULARI ARTIYOR
Bu yıl Ocak-Kasım döneminde 1 milyon 494 bin kişinin işinden çıkarıldığı için İş-Kur’a başvurduğunu da vurgulayan Gürer, “Geçen yılın aynı dönemine göre başvuru sayısında 10 bin kişilik bir artış yaşandı. Ancak işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının zorluğu nedeniyle sadece 724 bin kişi işsizlik ödeneği alabildi.” dedi.