CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta artan bakım maliyetlerinin et fiyatlarına da yansıdığına dikkati çekerek, iktidara tepki gösterdi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Gürer, şunları belirtti:

“Ortalama 50 günde karkas kesim fiyatına dana etinde 45 TL, kuzu etinde ise 104 TL zam geldi. Yani her gün dana eti ortalama 1 TL, kuzu eti ise 2 TL zamlanmaktadır. Üreticiden tüketiciye kadar olan tedarik zincirindeki tüm paydaşların girdi maliyetleri düşürülmediği sürece et fiyatlarının sorunun devam edeceği gözükmektedir.”

ÇÖZÜM İTHALATTA ARANIYOR

Et fiyatlarındaki artışın son üç yılda uygulanan yanlış hayvancılık politikalarının yansıması olduğunu belirten Gürer, “Sürekli fiyat istikrarı sağlayacak planlamadan uzak ve çözümü ithal hayvan getirmek olarak gören anlayıştan dolayı et fiyatları kontrol altında tutulamamıştır” dedi. Hayvancılık yapanların zarar ederek bu işten uzaklaştığını ve 50 kg süt yeminin 600 TL’ye dayandığını kaydeden Gürer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yerli üreticinin desteklenmesinin öneminin hala kavranamayıp çözümü ithalatta arayanlar, et fiyatlarının bu kadar yükselmesinin başlıca sorumlularıdır. 2023 yılında 700 bin başa ulaşan hayvan ithal edilirken 2024 yılında da benzer sürecin devam edeceği görülüyor.”

OLAN YİNE VATANDAŞA OLDU

Gürer, et fiyatlarındaki artıştan vatandaşın olumsuz etkilendiğini kaydederek, “İktidarın sahadan habersiz politikalar belirlemesi, kurumların süreci gereği gibi yönlendirip yönetim sağlayamaması, gerektiğinde gerçekçi destekler vermemesi, doğru düzgün bir hayvancılık politikasının olmaması ve enflasyon etkisiyle sürekli artan girdi maliyetleri dizginleyememesi vatandaşın uygun fiyatla ete ulaşımının önünü kesmiştir” dedi. Vatandaşın kemiği dahi parayla alır noktaya geldiğini de belirten Gürer, yalnızca kırmızı et değil, sakatatın dahi dar ve sabit gelirli vatandaşın sofrasına veda ettiğini söyledi.

Muhabir: Merve US ACIOĞLU