2024 Temmuz ayı halkın enflasyonu araştırmasına ilişkin açıklama yapan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Özgür Aras’ “Gıda fiyatları Son elli aydır aralıksız olarak artmaya devam ediyor. Artan gıda fiyatlarında temmuzda bir önceki aya göre yüzde 3,1 oranında artış yaşandı. Yılın ilk yedi aylık döneminde yüzde 34,2’ye kadar çıkan gıda fiyatlarındaki yaşanan yıllık artış oranı ise yüzde 79,1 olarak gerçekleşti. Temmuz 2024 sonu itibariyle son 12 aylık ortalama gıda fiyatları ise bir önceki 12 aylık ortalama fiyatlara göre yüzde 98 oranında arttı” dedi.

“GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ EN ÇOK SABİT GELİRLİ VE YOKSUL KESİMİ ETKİLEDİ”

Türkiye’de son 50 aydır yaşanan kesintisiz artışın en fazla sabit gelirli ve yoksul kesimleri etkilediğini ifade eden Aras, “Açıklanan enflasyon bu nedenle bu kesimin gerçek hayatta yaşadığı enflasyonu tam olarak yansıtmıyor. Zira TÜİK enflasyonu hesaplarken gıda harcamalarının ağırlığını yaklaşık yüzde 25 olarak esas alıyor. Vatandaş gıdaya daha fazla para ayırabilmek için, eğitim, sağlık ve benzeri diğer gereksinimleri için harcamalarını kısarak yaşamlarına devam etmeye çalışıyorlar. Ülkemizde yanlış ekonomik politikaların tetiklemesi ile başlayan enflasyon artışları nedeniyle Eylül 2021’den bu yana gıda fiyatları yüzde 800 oranında arttı. Diğer bir ifadeyle Eylül 2021’de 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için vatandaşlar bu yıl temmuzda 900 lira ödemek zorunda kaldılar” diye konuştu.

“50 AYLIK DÖNEMDE GIDA FİYATLARI 13 KATINA ÇIKTI”

Aynı dönemde, yüzde 19,31 oranındaki son temmuz zammıyla birlikte kamu çalışanlarının ücretlerinde ise yüzde 780 oranında artış yaşandığını belirten Aras, “Diğer bir ifadeyle Eylül 2021’de 100 lira olan ortalama kamu çalışanının ücreti Temmuz 2024’te 880 lira olabildi.

Kamu çalışanlarının ücretlerindeki artış gıda fiyatlarındaki artışı bile karşılamaya yetmedi. Kamu çalışanlarının ücretlerinin alım gücü gıda fiyatlarına karşı reel olarak azaldı Kamu çalışanlarının ücretleri altı ayda bir artırıldığı için bu reel azalma önümüzdeki aylarda artarak devam edecek. Birleşik Kamu-İş’in gıda fiyatları endeksi Haziran 2020’den bu yana her ay, yani aralıksız olarak 50 aydır bir önceki aya göre artıyor. Bu 50 aylık dönemde gıda fiyatları 13 katına çıktı” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Muhammed Ali YAHŞİ