Doğrusunu isterseniz Gençlerbirliği’nin bir hafta önce TSYD kupasındaki görünümü ile Kocaeli maçındaki oyunu arasındaki farkı görünce gözlerime inanamadım. Ankaragücü karşısında her hattıyla tel tel dökülen kırmızı-siyahlıların, lige hem de zorlu bir deplasmanda böylesine iyi bir başlangıca imza atmaları, doğrusu yıllardır ayrı bir gönül bağımın olduğu bu takım hakkında oldukça umutlanmama neden oldu. Üstelik son bir hafta içinde yönetimin gelecek tehlikeyi sezinleyip, kesenin de ağzını açarak, eksik görülen mevkilere takviye yapmasına karşın Teknik Direktör Recep Karatepe, Ankaragücü maçının kadrosunu sadece Etebo’yu monte etmekle yetinmeyi tercih etmiş. Bir tek değişiklik de demek ki taşların yerine oturmasına bazen yeterli olabiliyormuş.

Kocaeli maçının ilk yarı notlarına bakıyorum sadece Başkent ekibi etkindi.… Golü bulan taraf da oldu… Bu golle ilgili olarak Gençlerbirliği Haber Ajansı; “2024-25 sezonunun ilk golü altyapıdan yetişen Gökhan Altıparmak'tan geldi. Kırmızı-siyahlılarda 2023-24 sezonu tarihi bir olaya sahne olmuş ve teknik direktör Sinan Kaloğlu bütün bir sezon boyunca Gençlerbirliği altyapısından hiçbir futbolcuya ligde bir dakika bile süre vermemişti” şeklinde çok ilginç bir istatistik paylaşmış. Son 40-45 yıllık dönemde en büyük yaşam kaynağını alt yapıdan sağlamış bir kulüp için ne kadar hazin bir tablo değil mi? Recep Karatepe’yi sosyal medya kalemşörlerinin tüm çirkin eleştirilerine rağmen altyapıdan gelen bir futbolcuyu oynatmakta ısrar etmesinden dolayı ayrıca kutluyorum.

Rakibe bakıyorum, bütçe olarak bir hayli iyi konumda. Bu da transferde rakiplerden oldukça önde olmasına neden oluyor. Sadece son 2 transferinin hem de ilk maçlarında ekibin çehresini bir anda nasıl değiştirdiğine ve maçın kaderine nasıl etki ettiklerine, Gençler mücadelesinin 2.yarısında tanık olduk. Heybesinde “Süper lig şampiyonluğu” da bulunduran tecrübeli hoca Ertuğrul Sağlam, tüm riskleri alıp, kurtarıcı olarak Markao ile Barış Alıcı’yı sahaya sürdü ve istediğini de 8 dakika içinde aldı. İşin ilgici de Kocaeli adına atılan 2 golün de bu ikilinin iş birliğiyle gerçekleşmesiydi. İlk golü atan ve ikincisinin asistini yapan Gençlerbirliği’nin eski futbolcusu Barış Alıcı’nın sevinmemesi de Fair-Play’lik bir hareketti. Unutmadan belirteyim, ilk yarıda Metehan Mimaroğlu, Gökhan Altıparmak ve Mikail Okyar’ın net pozisyonlarında başarılı kurtarışlarıyla ikinci gole izin vermeyen Kocaeli kalecisi Gökhan Değirmenci elde edilen galibiyette büyük pay sahibidir.

Sağlam’ın maçın gidişatını etkileyen bu müdahalelerine Karatepe de yanıt vermekte gecikmedi. O da benzer bir şekilde yeni transfer edilen 2 futbolcusu Nalepa ve Mete Kaan Demir’i, Amilton ve Buğra Çağıran’ın yerine oyuna aldı. Neredeyse maçı yeni transferi Nalepa ile dengeye getirecekti ki geçen sezonun son haftasında Gençlerbirliği'nin uzatma dakikalarında yediği tartışmalı golle play-off'un dışında kaldığı Tuzlaspor maçının hakemi Yasin Kol ve ekibi izin vermedi. 90+1’de Nalepa’nın ağlarla buluşan vuruşunda yardımcı hakemi Ömer Lütfü Aydın, Yatabare’nin ofsayt pozisyonunda olduğu gerekçesiyle kaldırdığı bayrağıyla golü geçersiz saydı. VAR tarafından yapılan incelemede pozisyonun ofsayt olmadığı ancak yaptığı kafa vuruşuyla topu Nalepa’nın önüne düşüren Appindangoye’ye Sinan’ın faul yaptığı belirtildi. Bahattin Şimşek’in daveti pozisyonu incelemeye gelen Yasin Kol, suçu üzerinden atmanın rahatlığıyla karara uydu ve Gençlerin beraberlik umudu yok edildi.

Yönetime iki önerim var… Birincisi yapılan yapıcı eleştirilere kulak vermek… Eğer TSYD Kupasında kadronun yetersiz olduğu vurgulanmasaydı, son birkaç gündür yaşanan transfer hareketliliğinin olmayacağı herkesin malumuydu. Alınan futbolcuların eksiklikleri giderip gidermeyecekleri için birkaç hafta beklemek gerek. Dileriz ki uyum sorunu çabuk çözümlenir,

İkincisi ise sezon öncesi böyle “adalet istiyoruz” söylemleri yerine kongredeki hatalı tercih yüzünden federasyon ile bozulan ilişkilerini yeniden düzeltmek. Geçmişe şöyle bir bakın, Gençlerbirliği her zaman TFF ile hep iyi ilişkileri anılmıştır.

Yönetim doğru yola girince, koca çınara gönül verenler de içleri rahat bir şekilde tribünlerdeki yerlerini alırlar.