Bu sezon aldığı sonuçlarla dikkati üzerine çeken ve Play- off için iddialı konuma gelen Gençlerbirliği, Başkent derbisinde Keçiörengücü karşısında uzatmanın da son anında kaçırdığı penaltıyla hem 2 puanı bıraktı hem de Bandırma ve Bodrum’un evlerinde yenildikleri bir haftada çok önemli bir fırsatı tepmiş oldu.

Başkent’in diğer temsilcisi Keçiörengücü de tıpkı rakibi gibi tüm hesaplarını savunmasını sağlam tutarak kontrataklara bel bağlamış bir oyun sistemini benimsemişti… Onlar da maçtan puan ve puanlar çıkararak Play-off iddiasında geri düşmemek amacındaydı.

Tabi tüm bunlar iki ekip teknik yöneticilerinin dileğiydi. Elbette ki gerçekleştirilmesi sahaya çıkan futbolcuların elindeydi. Daha doğrusu sonucu, bunu ne kadar arzuladıkları belirleyecekti.

İstatistiklere baktığımızda ev sahibi Gençlerbirliği’nin ezici üstünlüğü vardı. Çektiği 11 şutun 7’si isabetliyken, Eflatun-beyazlıların 6’da 2 isabet bulmuştu. Gol beklentisinde Gençlerin 1.83’üne karşılık Keçiörengücü’nün 1.01 idi. Rakip ceza alanında topla buluşmada ise 23’e 9 gibi bir fark bulunuyordu.

Bunları irdelediğimizde ben olayı sadece beceri eksikliğine değil, biraz da futbolcuların hırs durumuyla ilgili bir sorun olduğuna bağlıyorum.  O kadar pozisyon bulunup değerlendirilemiyorsa o takımda bir şeyler eksik demektir. Asıl önemlisi de başta rakip kaleci ve savunmacıların al da at niteliğindeki hatalı pasları ne kadar da işlerini kolaylaştırmıştı… Böylesine tam 4 pozisyon ikram ettiler… Şükretsinler ki bir tanesini Kayode gole çevirdi de Gençler maçtan bir puan çıkarabildi.

İki Başkent ekibi içinde maç sanki 82.dakikadan sonra başladı. Ne olduysa 5 uzatma ile birlikte oynanan 13 dakikada yaşandı ve bitti. Sonradan oyuna giren Şahverdi’nin arkadaşlarından geri kalmamak adına yaptığı hatalı geri pasında topu iyi takip eden Kayode, kaleciyi de geçerek ağları havalandırdı.

85’te ceza alanına doğru şişirilen topu Ariyibi, ceza alanı içinde kontrol etme çabasındayken arkadan yetişen kaptan Uğur’un müdahalesiyle yerde kaldı. Hakem Ömer Tolga Güldibi hemen penaltı noktasını gösterdi sonra da yardımcısının bayrağını görünce pozisyonu ofsayt olarak değerlendirdi. Ancak VAR devreye girerek yaklaşık 3 dakikalık süren bir incelemeden sonra Ariyibi’nin ofsayt olmadığını ve ona yapılan hareketin de penaltı olduğuna hükmetti. Bardhi de 88’de topu ve kaleciyi ayrı köşelere göndererek eşitliği sağladı.

Tam maç artık bu skorla bitecek diye beklerken, 91.27’de Enis’in Kayode’yi topla buluşturmak isteğine rakip futbolcu Orhan Nahırcı diziyle müdahalede bulunarak engel oldu fakat hakem “oyna” hareketiyle faul olmadığını işaret etti. VAR, 92.07’de top taca çıkınca hakemi uyardı ve inceleme başlattığını bildirdi. Sonuçta 93.29’da pozisyonu izlemesini tavsiye etti. Hakem Ömer Tolga Güldibi, 94.47’e kadar Kayode’nin Orhan’ın diz darbesine maruz kaldığı pozisyonu defalarca izledikten sonra ikna oldu ve beyaz noktayı gösterdi. Bugüne kadar penaltı kaçırmayan Musa Çağıran 95.35’te topun başına geldi. Onun da ilk kez kaçıracağı tuttu. Aslında burada Teknik Direktör Sinan Kaloğlu, duygusallıktan uzak devreye girmeli ve 4 maçtır istim üzerinde olan, takımının attığı 5 golün 4’ünde de imzası olan Kayode’nin topun başına geçmesini sağlamalıydı. Gençlerbirliği futbolcuları kaçan penaltı ile birlikte yitirilen 2 puanın acısını yaşarken hakem de 96.32’de maçın bitiş düdüğünü çaldı. Böylelikle 4.08’lik bir sürede alınan penaltı kararı duraklamasının sadece 1.37 oynatılması yeterli görülmüş oldu.

Oynatılmayan süre çoğu kişiye az görünebilir ama o zaman zarfında kaç maçın döndüğüne tanıklık ettik bir bilseniz.

Sonuçta Başkent’in koca çınarı, 3 puanla Play-off’ta yerini sağlamlaştırma açısından çok büyük avantaj elde edeceği karşılaşmada 1 puanla yetindi. Bunun tesellisi de yenilmeme serisinin 7 maça çıkması oldu.