Kültür Medeniyet Vakfı (Küme) tarafından, Gazze’de yok olan evleri ve aileleri tasvir etmek amacıyla hazırlanan “Dokunaklı” adlı enstalasyon, Ayasofya ve Mevlana Meydanı’nın ardından şimdi de Ulus Atatürk Heykeli önünde sergileniyor.
Anadolu ve Balkanlar’dan getirilen eski ve yıpranmış 105 halıyla oluşturulan bu sanat yerleştirmesi, savaşın yıkıcı etkilerini ve yaşanan dramı gözler önüne seriyor. Parçalanmış halılar, savaşın ve acıların derin izlerini simgeliyor.
"HALI BU YIKIM KARŞISINDA SESSİZ BİR TANIK OLARAK VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR"
Parçalanmış ve deforme olmuş halıları gören vatandaşlar, bilgilendirme panosu sayesinde enstalasyon hakkında fikir sahibi oluyor. Panoda ise şu bilgiler yer alıyor: "Halı, insanın mekânsal ve sosyal ilişkilerdeki ilk temas noktalarından biridir. Kişisel ve toplumsal hafızanın izlerini taşır, üzerinde yaşayan insanların kimliklerini ve aidiyet duygusunu şekillendirir. Halı, sadece bir zemin örtüsü değil, aynı zamanda kültürel bir arşiv ve zaman makinesidir; her ilmeğiyle bir hikâye anlatır. Halılar, sofraların etrafında aileleri bir araya getiren, sohbetlerin yaşandığı, değerli anıların biriktiği mahrem bir alan sunar. Bu yönüyle insanın içsel dünyasında sakladığı derinlikleri görünür kılar. Dokuyan ve kullanan toplumlar için bir kendini ifade biçimi olmuştur.
Ancak günümüzde, başta Gazze'de medeniyetin inşa ettiği şehirler, o şehirleri oluşturan evler ve aileler yok ediliyor, tıpkı o evleri simgeleyen halılar gibi. Halı, insanlık tarihindeki bu derin bağları hatırlatmaya devam ederken, bu yıkım karşısında da bir sessiz tanık olarak varlığını sürdürüyor."