Ekonomi

Eylül ayı verileri önemli olacak!

Eylül ayında açıklanacak istatistiki veriler önümüzdeki aylar için önemli yol gösterici olacak. Ekonomi yönetimi de, haziran ve temmuz ayı enflasyon verilerinin ardından dezenflasyon sürecinin başladığını ifade etmişti. Bu kapsamda Temmuz ayına ilişkin iş gücü istatistikleri de 10 Eylül Salı günü belli olacak. İşsizlik oranı haziranda bir önceki aya göre 0,7 puan artarak yüzde 9,2 olmuştu.

Aynı gün duyurulacak temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksi ve dış ticaret endeksleri de yakından takip edilecek. Sanayi üretimi haziranda yıllık yüzde 4,7, aylık yüzde 2,1 azalmıştı.

Merkez Bankasının temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistikleri de 12 Eylül Perşembe günü açıklanacak. Cari işlemler hesabı, Eylül 2023'te açıklanan verilerin ardından son olarak Haziran 2024'te 407 milyon dolar fazla vermişti.

Bütçe verileri ve faiz kararı yakın takipte

Ağustos ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri 16 Eylül Pazartesi günü Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulacak. Aynı gün, temmuz ayına ilişkin hizmet üretim endeksi ile ücretli çalışan istatistikleri ve ağustos ayına ilişkin tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verileri belli olacak.

TÜİK, ağustos ayı konut satış istatistiklerini 17 Eylül Salı günü duyuracak. Türkiye'de temmuzda 127 bin 88 konut satılmıştı.

Fotoğraf: AA

Gözler, 19 Eylül'de toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında da olacak. Kurul, 20 Ağustos'taki toplantıda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 50'de sabit tutmuştu.

OVP'nin eylülün ilk haftasında yayımlanması bekleniyor.

Bugün açıklanan OVP’ye ilişkin çalışmaların yanı sıra 2025 yılı bütçesine yönelik hazırlıklar da hazırlanacak. Bütçe teklifinin son rötuşların ardından ekim ayında TBMM'ye sunulması planlanıyor.

Yatırım Danışma Konseyi toplantısı gerçekleştirilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 28 Eylül Cumartesi günü dünyanın önde gelen çok uluslu şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin, uluslararası kuruluşların ve Türkiye'deki özel sektör çatı kuruluşlarının katılımıyla Yatırım Danışma Konseyi (YDK) toplantısı gerçekleştirilmesi öngörülüyor.