Muhammed Ali YAHŞİ

DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, yerel yönetimlerde kadın sayısını arttırmaya yönelik başlattıkları ve geçtiğimiz günlerde ilk çevrim içi toplantısını yaptıkları “Yerelde Kadına Yer Var” kampanyasına ilişkin detayları ve kampanyanın önemini TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Proje ile daha çok kadının, belediyelerde karar ve yönetim süreçlerine etkin katılımını hedeflediklerini belirten Esen, “Amacımız, kadın ve çocukların güncel sorun ve ihtiyaçlarının yönetim süreçlerine kadın gözüyle, farkındalığıyla aktarılması ve etkin, uygulanabilir çözümler üretilmesi” dedi.

Yerel yönetimlerin vatandaşa hizmet sunan taraf olması sebebiyle, toplumsal cinsiyete duyarlı, adaletli dağılımı sağlamanın da projenin bir diğer amacı olduğunu ifade eden Esen, “Bu sayede yerel yönetimlerde hizmetlerin etki ve verimliliğini artırmak ve yerel yönetimlerde hizmet sunulacak bütçenin dengeli, hakkaniyetli dağılımının sağlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“CUMHURİYET TARİHİNDE SADECE 150 KADIN BELEDİYE BAŞKANI OLMUŞ”

2022 nüfus verilerine göre toplam nüfusumuzun yaklaşık yarısının kadın olmasına rağmen yerel yönetimlerde kadın sayısının oldukça az olduğunu vurgulayan Elif Esen, “Türkiye'de 81 il, 922 ilçe, 394 belde, 31.963 mahalle, 18.329 köy bulunmaktadır. Peki, Türkiye’de Cumhuriyet tarihi boyunca kaç kadın kaç erkek belediye başkanımız olmuş biliyor musunuz? 32 bin erkek belediye başkanımızın yanı sıra sadece 150 kadın belediye başkanı olabilmiş. Tam 213 kat fark var” ifadelerini kullandı.

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün güncel verilerine göre, yerel yönetim seçimlerinde seçilenlerin sadece yüzde 3,9'unun kadınlardan oluştuğunu belirten Esen, “Bu durum, toplumumuzda eğitim, sosyal alan ve ekonomide yaşanan sorun ve eşitsizliklerin bir karnesi” dedi.

“2019 YEREL SEÇİMLERİNDE KADIN BELEDİYE BAŞKANI ORANI YÜZDE 2,8” 

2019’da yapılan yerel seçimlerde 8.257 belediye başkan adayından sadece 652’si (yüzde 7,89) kadın olabildiğini ifade eden Esen, seçim sonucunda ise 81 ilin sadece 4'ünde kadın belediye başkanı seçildiğini belirtti. Esen, “2019 YSK seçim sonucu verilerine göre; 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde il, ilçe, beldelerden toplamda 44 kadın belediye başkanı seçildi. Ancak tartışmalı süreçler sonrasında başkanlığı onaylanan 39 kadın göreve devam edebildi. Yani sonuçta; 1359 belediye başkanlığından 39 kadın ile oran yüzde 2,8’de kaldı. Meclis üyelerinde ise sayı 20.743’te yüzde 11 oranı ile 2.283 kadın meclislere girdi” diye konuştu.

İlçe bazında da benzer istatistiki verilerin görüldüğünü aktaran Esen, “Toplam 973 ilçe belediye başkanlığından 37’si kadın yani yüzde 3,8. Yine ilçe meclis üyelerinde benzer bir tablo ile %12,3 oranı ile 2.174 kadın belediye meclislerinde yer alabiliyor. Toplam 386 belde belediye başkanlığından ise sadece 2’si kadın yani %0,5. Beldelerde yine kadın oranı ve sayısı düşüşe geçiyor ve yüzde 3.1 oranı ile 109 kadın meclis üyesi olabiliyor” ifadelerini kullandı.

İl genel meclislerinde ise, toplam 1272 il genel meclis üyesinin yüzde 3.7’si ile 48’i kadın olarak gerçekleştiğini belirten Esen, “Mahalle ve köy muhtarlarına baktığımızda toplam 50.292 muhtardan da sadece 1071 kadın muhtar olabildi. Yine oran diplerde ve sadece yüzde 2,14. Bu arada YSK kayıtlarına göre kadın seçmen sayısının oranı erkek seçmen oranından fazla, onu da belirtelim” dedi.

“KADIN ERKEK EŞİTSİZLİĞİ ÜZERİNE ÇALIŞILMASI GEREKİYOR”

Bu oranların kadınların siyasete, yerel yönetimlere aktif katılımının hala yeterli olmadığını, alınması gereken çok yol olduğunu göstermekte olduğunu belirten Esen, “Yerel yönetimlerde kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizlik üzerine, emek harcanması, çalışılması gerekiyor. Çünkü doğrudan vatandaşa hizmet sunulan ve devasa bütçelere sahip olan belediyeler hakkaniyetle yönetilmesi gereken alanlar. İyileşme sağlanabilmesi için de yerel yönetim politikalarının toplumsal cinsiyet perspektifinde desteklenmesi, güçlendirilmesi gerekiyor. Her alanda olduğu gibi, hatta daha da elzem olarak; liyakat ve insan ilişkilerindeki üstün becerilerin karar süreçlerinde tartışılmaz önemi olduğuna inanıyoruz. Bu açıdan bakıldığında da konuyu, sadece kadın ya da sadece erkek olarak ele almanın ve adaylıkta desteklemenin doğru bir yaklaşım olmayacağının da farkındayız” ifadelerini kullandı.

“DEVA AİLESİ OLARAK YALNIZ DEĞİLSİNİZ DİYECEĞİZ”

Ülke, il ve  ilçeyi yöneten kurullarda daha çok kadın olsun istediklerini ifade eden Esen, “Böylece; kadınların, kız çocuklarının, tüm insanların sorun ve ihtiyaçlarına daha etkin çözümler getirelim, daha fazla denetim mekanizması kuralım. Kadınları kampanyamızla destekleyelim, yürüdükleri zorlu yolda ışık olalım, cesaret verelim” diye konuştu.

Aile ve yakın çevre desteğinin çok önemli olduğunu da vurgulayan Esen, “Ama biz de DEVA ailesi olarak yanlarında olacak ve ‘yalnız değilsiniz’ diyeceğiz. Yürüdükleri yolda teknik ve duygusal dayanıklılıklarını güçlendireceğiz. Paylaşım platformlarımızı aktif tutarak hem fiziki hem de dijital platformların sağladığı yakınlaştırma avantajı ile desteğimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“BİRİKİMİ GÖZ DOLDURAN ARKADAŞLAR YEREL SEÇİMDE PARLASINLAR”

İlk bilgilendirme toplantısını 26 Kasım Pazar akşamı gerçekleştirdiklerini söyleren Esen, “Genel Sekreterimiz Sayın Sanem Oktar’ın, Seçim İşleri Başkanımız Sayın İdris Şahin’in, Saha Koordinatörümüz Sayın Bahar Kayserilioğlu’nun da katılımları ve bilgilendirmeleri ile Kadın Politikaları Başkanlığı’nda süreci yürütüyoruz. Başta da belirttiğim üzere, liyakat sahibi, şahsiyet sahibi, gelecek vaat eden genç kadınlar yahut birikimi göz dolduran kadın arkadaşlar yerel seçimde parlasınlar istiyoruz. Adaylığı yaşasınlar, bu yolda desteklensinler, bilgilensinler, yalnız olmadıklarını, buraya sıkı bir vurgu yapmak istiyorum: Hangi partiden, hangi görüşten olurlarsa olsunlar DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanlığı öncülüğünde Yerelde Kadına Yer Var kampanyasının seçim ve adaylık bilgilendirme toplantılarına katılabilirler, ne kadar çoğalırsak o kadar mutlu oluruz” dedi.

“KADINLAR HER ŞEYE RAĞMEN MEMLEKETİNİ ÖRNEK HALE GETİRECEK”

Konuşmasının sonunda Psikiyatr Prof. Dr. Vamık Volkan’ın bir röportajındaki ‘Türkiye’nin geleceği kadın siyasetçilerin ve bir kadın liderin elinde değişecek ve güzelleşecek’ sözlerine değinen Esen, “Ben ve yol arkadaşlarım, DEVA Partisi’nin tüm kademeleri biliyoruz ki; Türkiye Cumhuriyeti yeni yüzyılında biz kadınların ellerinde çok ilerilere taşınacak. Mustafa Kemal Atatürk’ün de öngördüğü gibi bu ülkenin kadınları memleketini dünyaya örnek hale getirecek, hem de her şeye rağmen” diye konuştu.

Editör: Ezgi Bardakçı