Bayraktar’ın Gastech temaslarında ABD, Mısır, Hindistan, Nijerya ve Libya gibi enerji alanında söz sahibi ülkelerin bakanlarıyla ikili görüşmeler yapacağı belirtiliyor. www.baskentgazete.com.tr’ye bilgi veren kaynaklar, Türkiye’nin kullandığı doğalgazın yarısını sıvılaştırılmış şekilde LNG gemileriyle alabilecek bir altyapıya kavuşması tedarik portföyünü çeşitlendirecek yeni anlaşmaları beraberinde getirdiğine işaret ederken, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi ile görüşmesi sonrasında Türkiye ve Mısır arasında Enerji Alanında Mutabakat Zaptı imzalanmasına da dikkat çektiler.

Yeni bir LNG anlaşması

Bayraktar’ın programı kapsamında, daha önce 3 farklı küresel şirketle olduğu gibi yeni bir uzun dönemli LNG anlaşması imzalanacağı belirtiliyor. Bu kapsamda gerçekleşmesi beklenen anlaşmanın, BOTAŞ ile küresel bir enerji şirketi arasında olacağı ifade ediliyor. Anlaşma, daha önce Ankara’da Shell ile yapılan anlaşmaya benzer bir şekilde uzun dönemli LNG anlaşması olacağı kaydediliyor. Anlaşmaya ilişkin detayların, imza sonrasında Bakan Bayraktar tarafından açıklanacağı dile getiriliyor.

Hatırlanacağı üzere, 2 Eylül’de BOTAŞ ile Shell arasında bir anlaşma imzalanmış ve 2027’den itibaren 10 yılı kapsayan dönem için yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 adet LNG kargosu teslimatı konusunda mutabık kalınmıştı. Yine Mayıs ayında Bakan Bayraktar’ın ABD ziyareti kapsamında BOTAŞ 2 ayrı şirket ile 10 yıl süreyle LNG alımı konusunda anlaşmaya varmıştı.

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU