Sağlık

Emzirmek annenin, anne sütü bebeğin garantisi

Sağlık Bakanlığı emzirmenin korunması ve desteklenmesi amacıyla ‘Başarılı Emzirmenin On Adımı’ stratejisi oluşturdu. Bu program sayesinde toplumun anne sütü ve emzirme konusunda farkındalığının artırılması, beslenme bozukluklarının önlenmesi yoluyla çocuklarda morbidite (hastalık) ve mortalite (ölüm) oranlarının düşürülmesini hedefliyor.

Her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan ‘Halk Sağlığı Haftası’ birbirinden farklı konulara ev sahipliği yapıyor.  Bu yıl Halk Sağlığı haftasının ana teması ise Sağlığını Erteleme, Harekete Geç. Ana tema kapsamında Sağlık Bakanlığı her gün için ayrı konularda etkinlikler düzenliyor. Onlardan biri de emzirme ve anne sütünün önemi.

Son 30 yıldır anne sütü üzerinde yoğunlaşan çalışmalar anne sütünün eşsiz bir besin olduğu ve bebek beslenmesindeki yerinin doldurulamayacağı gerçeğini ortaya çıkardı. Bunun sonucu olarak anne sütü kullanımı tüm dünyada tekrar yaygınlaştı.

Sağlık Bakanlığı tarafından ülkemizde çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, bebek ve çocuk ölümlerinin önlenmesi için diğer çocuk sağlığı programlarına paralel olarak 1991 yılından itibaren “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” yürütülmekte.  Program başlangıcından bugüne 1065 “Bebek Dostu Hastane” sayısına ulaşılmış. Ülkemizde gerçekleşen doğumların büyük çoğunluğu ise Bebek Dostu Hastanelerde gerçekleşmekte. 

BAKANLIKTAN BAŞARILI EMZİRMENİN STRATEJİSİ

Bakanlık emzirmenin korunması ve desteklenmesi amacıyla ‘Başarılı Emzirmenin On Adımı’ stratejisi oluşturmuş. Annelerin bebekleriyle bir arada tutulmasının önemi, doğru emzirme tekniği, anne sütünün korunması ve saklanması, emzik biberon kullanımın zararları gibi birçok konuda hem sağlık personelini hem de anneyi ve aileyi bilgilendirmek amacıyla hazırlanan bu adımlar, bakanlığa ait tüm sağlık tesislerinde ve özellikle emzirme odalarında yer alıyor. Bu program sayesinde toplumun anne sütü ve emzirme konusunda farkındalığının artırılması, beslenme bozukluklarının önlenmesi yoluyla çocuklarda morbidite (hastalık) ve mortalite (ölüm) oranlarının düşürülmesi hedefleniyor. Başarılı Emzirmenin On adımı stratejisine Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesi başkanlığın web sitesindeki programlar bölümünden beslenme programları seçilerek anne sütünün teşviki ve bebek dostu sağlık kuruluşları programından ulaşılabiliyor.

Emzirmenin anneye faydaları:

-Yumurtalık (over) kanseri ve meme kanserinden korur.

-Kemik erimesine karşı korur.

-Rahmin gebelik öncesi durumuna dönmesine yardımcı olur.

-Kilo vermeyi ve doğum öncesi kiloya dönmeyi kolaylaştırır.
 

-Annelik duygusunun gelişmesini sağlar.

-Anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir.

-Doğal bir sakinleştirici etkisi vardır.