Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın açıklamasına göre, şirketler, kiralık aile evlerinin ev sahipleri ve apartman sahibi topluluklar artık düşük karbonlu ısıtma sistemleri kurmak veya ısı temini için mevcut ağlara erişim sağlamak için Almanya’nın devlete ait kalkınma bankası KfW’den destek almaya hak kazanacak.

Plan, yatırım maliyetlerinin yüzde 30’unu ve özellikle verimli ısı pompaları için ek yüzde 5’ini karşılayarak alıcıları destekleyecek.

Ayrıca, verimli biyokütle ısıtma sistemleri için 2 bin 500 avroluk sabit bir destek ödemesi ve mevcut gaz veya yağ ısıtma sistemlerinin 2028’e kadar değiştirilmesi halinde bir erken ödeme de devreye sokulacak.

Kendi mülklerinde yaşayan ev sahipleri dönüşüm desteği başvurusu yapmışlarsa, bu yılın Şubat ayından bu yana maliyetinin yüzde 70’ine kadar destek alabiliyorlar. Kat mülkiyeti sahipleri ise Mayıs ayından bu yana başvuruda bulunabilmişlerdi. Belediyeler ise hükümetten alacakları destek planına 1 Eylül’e kadar başvurabilecek. Bakanlık, Şubat sonu ile Ağustos sonu arasında yaklaşık 93 bin başvurunun yapıldığına dikkat çekti.

Almanya’nın ısıtma yasası, yeni konut geliştirmelerindeki ısıtma sistemlerinin işletimde en az yüzde 65 oranında yenilenebilir enerji kullanması gerektiği şartını koşuyor.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU