Sağlık

Dr. Yücel:İnme geçiren hastalara ilk sekiz saatte müdahale edilmeli

Çankaya Sağlıklı Hayat Merkezi’nden Dr. Ülker Yücel, inme geçiren hastalara “İlk sekiz saat içerisinde müdahale edilmesi lâzım.” dedi.

Ebru APALAK

Çankaya Belediyesi, 29 Ekim Dünya İnme Günü kapsamında ilçedeki iki baharevinde bugün “Sağlıkta Farkındalık Oluşturma Eğitim Etkinliği” düzenledi. Vatandaşların sağlık okuryazarlığını arttırmak için Sokullu Baharevi’nde Çankaya İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün desteğiyle düzenlenen etkinlikte Çankaya Sağlıklı Hayat Merkezi’nde çalışan Dr. Ülker Yücel, Sokullu sakinlerini inmeye dair bilgilendirdi. Fizyoterapist Evrim Işıl İldiz ise sakinlere egzersiz yaptırdı.

DR. YÜCEL:KADINLARDA İNMEDEN KAYNAKLI ÖLÜM ORANI ERKEKLERDEN YÜKSEK

Dr. Ülker Yücel, yaşamsal sonuçları olabileceğini belirttiği inmenin kalp damar hastalıklarıyla kanserden sonra en yaygın üçüncü ölüm sebebi olduğunu anlattı. İnmenin yetişkinlerde en yaygın sakatlık sebebi olduğunu söyleyerek, yaş ilerledikçe inme riskinin arttığını ifade etti. Altmış beş yaş ve üzeri kişilerle geçmişte inme geçirenlerin risk taşıdıklarını söyledi. Dr. Yücel, inmede yaş ve cinsiyet unsurlarını şöyle ifade etti:

“Elli beş yaş üzeri kişilerin, gençlere kıyasla inme olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde inme riski de kadınlara oranla daha yüksek seyretmesine rağmen kadınlarda inmeden dolayı ölüm oranları erkeklerden fazladır.”

Hipertansiyon, diyabet gibi sebeplerin yanı sıra obezite, sigara kullanımı, hareketsizliğin de inmeye yol açtığına dikkat çekti. İnme çeşitleri ve belirtilerini anlatan Yücel, inme anında hastanın inme geçirdiğine dair şüphe olması durumunda 112 Acil Çağrı Merkezi’nin aranması veya en yakın inme merkezine gidilmesi gerektiğini belirtti. Hastaya kolonya ve su dökülmemesi, aspirin verilmemesi gerektiğinin altını çizerek, “Hastaya ilk sekiz saat içerisinde müdahale edilmesi lâzım.” dedi. Yanlış uygulamalar nedeniyle hastaların öldüğünü ya da hayati fonksiyonlarının tehlikeye girdiğine işaret etti. Yücel, inme geçiren hastalarda bir yıl içinde hızlı bir düzelme kaydedildiğini ancak bir yıldan uzun süren bulgularda düzelmenin yavaş olduğundan söz etti.

İNMEYİ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMALI?

İnme tedavisinde sağlam beyin dokusunun korunmasının önemli olduğunu dile getiren Yücel, hastaların uygun tedaviyle beyin işlevlerini geri kazanabileceklerini söyledi. Hastaların hastaneye kısa sürede ulaştırılmasının önemini vurgulayarak, “Semptomların oluşmasından sonraki ilk dört buçuk saat içinde hastaneye başvuran ve hekimin uygun gördüğü, kanaması olmayan hastalarda semptomların düzelmesini sağlayabilecek tedaviler uygulanmaktadır.” ifadelerini kullandı. İnmeyi engellemek için sağlıklı yaşam düzenlemelerinin, işlev bozukluğu olan hastalar için ise fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarının uygulandığını kaydetti. İnmelerin yüzde 50 civarında önlenebileceğini, hipertansiyon gibi kontrol edilebilir risk faktörleriyle mücadele etmenin önemli olduğunu aktardı. İnmeden korunmak için yapılması ve dikkat edilmesi gerekenleri katılımcılarla şöyle paylaştı:

-Sağlıklı beslenmek,

-Fiziksel etkinlikleri ihmal etmemek,

-Sigara içmemek,

-Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek.