Ebru APALAK

Türkiye’deki ekonomik krizle 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem, birçok ürünün fiyat ve satışlarını etkiledi. Bu etki, sobalara da yansıdı. Ankara’daki Ulus Sobacılar Çarşısı esnafı soba fiyat ve satışlarının 2022 yılına göre yükseldiğini aktardı.

“USTA BULAMADIĞIMIZ İÇİN SIKINTIDAYIZ” 

Soba imalatı ve satışı yapan Mustafa Kalender, Ulus Sobacılar Çarşısı’ndaki soba fiyat ve satışlarının geçen yıla göre arttığını söyledi. Kalender, deprem ve hayat pahalılığının satışları yüzde 60 oranında arttırdığını kaydetti. Odun sobasının 600 TL’den 3 bin TL’ye, kuzine soba fiyatlarının 2 bin TL’den sekiz bin TL’ye, döküm sobaların 9 bin TL’den 17 bin TL’ye kadar yükseldiğini ifade etti. Izgarasız, bacası olan ancak duman çıkarmayan pelet sobaların ise 7 bin 500 TL ile 45 bin TL arasında değiştiğini aktardı.

BİR SOBA BORUSU 75, SOBA KOVASI İSE 120 TL

Kalender, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremin ardından vatandaşların doğal gaz yerine soba kullanmayı tercih ettiğini söyleyerek, “Yüzde 80 artış var” dedi. Soba üretiminin sobaya olan talebi karşılamadığını belirten Kalender, üretimin hızlı olması gerektiğini, usta bulmakta zorlandıklarını dile getirdi. Usta bulma sorununa dair “Şu anda doğru dürüst usta bulamadığımız için sıkıntıdayız” ifadelerini kullandı. Ustanın yanı sıra işçi bulmakta da zorlandıklarını kaydeden Kalender, soba yapımında kullanılan boru ve kovaların maliyetlerinin de geçen seneye göre yaklaşık yüzde 50 arttığını kaydederek, “Geçen sene boruları 30-35 liraya veriyorduk, bu sene 75 lira oldu” dedi.

Çarşıda esnaflık yapan Mustafa Göksoy ise soba fiyatlarının 2022’ye göre arttığını ancak satışların azaldığını aktardı. Çocukluğundan beri soba satan, 62 yaşındaki Göksoy, kömür sobalarının 1500 TL’den 3 bin TL’ye, kuzine sobaların 2 bin TL’den 6 bin TL’ye, şömine sobaların 11 bin TL’den 16 bin TL’ye kadar çıktığını kaydetti. Geçen yıla göre soba borusu ve kova fiyatlarının da arttığını söyleyen Göksoy, sac kovayı 120, çelik kovayı ise 150 TL’ye sattıklarını anlattı. Göksoy, satışların depremden ve bahçelere inşa edilen evlerden etkilendiğini dile getirdi.

Editör: Ezgi Bardakçı