Hatırlanacağı üzere depremin ardından 7440 sayılı Kanunla Kahramanmaraş ve çevre illerdeki depremin oluşturduğu olumsuz etkilerin giderilmesi, afetzede vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması ve bölgenin yeniden inşasına kaynak sağlanması amacıyla sadece 2022 hesap dönemine ilişkin olmak üzere bir defaya mahsus ek vergi düzenlemesi getirilmişti.

Ek vergi düzenlemesinin anayasanın geriye yürümezlik ve öngörülebilirlik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle 75 bin kadar kurumlar vergisi mükellefinin 45 bini, 2022 yılı hesap dönemi kurumlar vergisi beyannamelerini ek vergi kaynaklı ihtirazi kayıtla verdi ve tamamına yakını iptal davası açtı.

Anayasa Mahkemesi de, Kahramanmaraş ve çevre illerdeki depremin oluşturduğu olumsuz etkilerin giderilmesi, afetzede vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması ve bölgenin yeniden inşasına kaynak sağlanması amacıyla sadece 2022 hesap dönemine ilişkin olmak üzere bir defalığına 7440 sayılı Kanun ile getirilen ek vergi düzenlemesini Anayasaya aykırı bulmamış ve iptal etmemişti. 

Öte yandan vergi ve istinaf mahkemelerinin anonim şirketlerin sermaye artırımı gibi durumlarda ortaya çıkan emisyon primi kazancı istisnasına ek vergi getirilemeyeceğine ilişkin kararlarına güvenen startup’lar ve fintek’ler gibi girişim sermayesi yatırım fonları, teknoloji şirketlerinin umutları da söndü. Hazine ve Maliye Bakanlığı emisyon primi kazanç istisnası üzerinden ek vergi ödenmeyeceğine ilişkin olarak verilen bir istinaf kararını, yürütmeyi durdurma talepli Danıştay’da temyiz etti. Davaya bakan Danıştay 3. Dairesi, Maliye’nin istinaf kararının yürütmesinin durdurulması talebini kabul etti. Bu karar emisyon primi kazanç istisnası üzerinden ek vergi ödeyen şirketlerde soğuk duş etkisi yarattı.

Yine serbest bölge kazanç istisnası hakkı nedeniyle ek vergi alınmayacağı düzenlemesine güvenen şirketlerden dava açanlar da Danıştay 3. Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin anayasa aykırılık bulunmadığı yönündeki kararını dikkate alarak davayı reddetmesiyle serbest bölge kazanç istisnası elde eden şirketlerin de umutları kayboldu.

Son olarak ise 2022 hesap döneminde kurumlar vergisi kanunun (KVK) 32/A maddesi kapsamında indirimli kurumlar vergisine tabi matrahlar üzerinden dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin ödenen ek verginin anayasa aykırılık gerekçesiyle iptali ile ilgili açılan bir davayı da Danıştay reddetti.

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU