Siyaset

CHP’li Öztrak: “Enflasyon hedefinin tutması zor”

CHP’li Öztrak, Eylül ayı enflasyon verilerinden sonra, yılsonu hedefinin tutması için kalan üç ayda toplam enflasyonun yüzde 4 civarında kalması gerektiğini söyledi.

Öztrak TÜİK’in eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini değerlendirdi. Bu kapsamda geçen yıllarda Ekim-Aralık dönemlerinde gerçekleşen enflasyonun 2020’de yüzde 5,8; 2021’de yüzde 20,4; 2022’de yüzde 7,8; 2023’te yüzde 10 olduğunu kaydeden Öztrak, “Son 3 ayda enflasyonun yüzde 4,15’te kalması son derece zor” değerlendirmesi yaptı.

Enflasyonla mücadelenin asgari ücreti, emekli aylıklarını ve kurları baskılayıp dünyanın en yüksek faizlerinden birini vererek başarılı olamayacağını vurgulayan Öztrak, “Enflasyonu düşürmek için ortada hala ekonominin aktörlerini, işlerin düzeleceğine inandırabilecek bir program yok. Takvime bağlı ve sonuçları ölçülebilir doğru dürüst bir reform yok. Kamuda tasarrufun adı var, kendisi yok. En önemlisi, Erdoğan’ın daha önce yaptığı gibi her an, ‘Bu kadar yeter’ deyip yeniden ‘faiz sebep’ politikalarına dönmeyeceğinin garantisi yok. Ekonomi yönetimi enflasyonla mücadelede ‘beklentileri değiştirmenin’ öneminden dem vuruyor ama bunlar değişmeden, beklentiler de değişmiyor. Lafla peynir gemisi yürümüyor” dedi.

Gıda fiyatlarının en çok arttığı 4 ülke arasındayız

Bugün dar gelirli vatandaşların harcamalarının büyük kısmını oluşturan gıdada fiyatların bir türlü hız kesmediğini, çarşıda, pazarda mevsiminde meyve sebzenin yanına yaklaşılmadığını dile getiren Öztrak, “Son bir yılda; dünyada gıda fiyatları yüzde 1,1 düşerken, bizde yüzde 44 arttı. Dünyada gıda fiyatlarının en çok arttığı 4 ülkeden biriyiz. Yine son bir yılda kiralar yüzde 117, eğitim fiyatları yüzde 94, yataklı tedavi hizmetlerinin fiyatları yüzde 71 artmış. Hükümet, enflasyonla mücadelede başarı hikayeleri anlatırken; olan, hayat pahalılığının altında ezilen vatandaşlarımıza oluyor” ifadelerini kullandı.