Kara yaptığı açıklamada, aylardır Hataylı depremzedelere sağlanamayan eşya yardımlarının yurttaşları mağdur ettiğine dikkat çekti. Kara, “6 Şubat depreminde varını yoğunu kaybeden yurttaşlarımıza, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu eşya yardımı yapılacağı sözünü vermişti. Yurttaşlarımız, iktidarın bu vaadinin gerçekleşmesini aylarca bekledi. Ancak, geçtiğimiz Temmuz ayında Vali Mustafa Masatlı, yardımın yasal bir zemine dayanmadığını belirterek, ‘7269 sayılı yasa kapsamında olmadığı’ gerekçesiyle depremzedelere eşya yardımı yapılmayacağını açıkladı” hatırlatması yaptı.

Soru önergeleriyle eşya yardımları konusunu sorduklarını kaydeden Yıldırım Kara, “Yaklaşık 17 ay sonra ‘yasal dayanağı yok’ denmesini ne anlayabilir ne de kabul edebiliriz. Eşya yardımlarının yapılmasındaki engel gerçekten ‘yasal bir zemine dayanmaması’ ise, bu sorunun uygun bir düzenlemeyle çözülmesi ve maddi manevi büyük yıkım yaşayan vatandaşlarımıza beyaz eşya ve mobilya desteğinin bir an önce sağlanması gerekiyor” dedi.

Verdiği Kanun teklifinde, depremzede yurttaşlarımız için istisnai düzenlemeler yapılmasını önerdiklerini anlatan Yıldırım Kara, “Afet bölgesi ilan edilen yerlerde ikamet eden hak sahiplerine, bir defaya mahsus olmak üzere, beyaz eşya ve mobilya alımlarında KDV muafiyeti getirilmesi, faturalarının ilgili vergi dairelerine ibraz edilmesi koşuluyla sağlanmalıdır. Depremzedelerin yeni hayatlarına başlamalarını kolaylaştıracak bu adım, sosyal devlet anlayışının gereği olarak hayata geçirilmelidir. İktidarın bu konuda adım atmama ısrarına rağmen, kanun teklifimizi komisyona sunduk. Yasalar da bütçeler de yurttaşların refahı için. İhtiyaç duyulan vergisel düzenlemeyle depremzedelere mobilya ve beyaz eşya alımlarında bir defaya mahsus KDV istisnası getirilmesi, yurttaşların hayatlarının normale dönmesine büyük katkıda bulunabilir; yaralara bir nebze olsun merhem olabilir” değerlendirmesi yaptı. 

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU