Siyaset

CHP’li Karabat: Libya merkezli finansal suçlar ekosistemi oluştu

Libya Merkez Bankası Başkanın Türkiye’ye kaçmasına değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, “AKP’nin yarattığı ülke imajı yerlerde. Hukuk uygulanmıyor, kara para başta olmak üzere yasa dışı işlere kapılar açık. Geleceği güven vermeyen bir ülke haline geldik. Türkiye’nin imajının büyük zarar görüyor” dedi.

Pos cihazları üzerinden yapılan usulsüzlüklere değinen Karabat, “Pos cihazı ile yapılan operasyonların merkezinde iki ülke var. Birisi Libya, diğeri Irak. Libya Merkez Bankası Başkanı Sadiq al-Kabir, can güvenliği endişesiyle Ağustos ayında Türkiye’ye kaçtı” dedi. Karabat şöyle devam etti:

“Pos cihazı konusunda defalarca uyarıda bulundum. BDDK’nın da tespit ettiği en az 31 şirket var. Ama bunlara dokunulmuyor. Ayrıntıları daha önce anlatmıştım. Pos cihazı ile yapılan operasyonların merkezinde iki ülke var. Birisi Libya, diğeri Irak. Ve Libya Merkez Bankası Başkanı Sadiq al-Kabir, ‘can güvenliği endişesi’ ile ağustos ayında Türkiye’ye kaçtı. Libya neden önemli? Çünkü pos cihazları üzerinden son 5 yılda yapılan tefecilik tutarı 100 milyar doları aştı. Burada suç geliri elde ediliyor ve buradan vergi kaçakçılığı yapılıyor.

Finansal suçlar eko-sistemi

Libya ve Irak vatandaşlarına ait debit kartlarından Türkiye’de altın satışı yapılmış gibi muhasebeleştirilerek finansal suçlar ekosistemi oluşturuldu. Bunlar o kadar kontrolden çıktı ki, küçük bazı operasyonlar yapıldı. Pos cihazı tefeciliği konusunda soruşturmalar yürütüldüğünü ancak bunların rantçılar nedeniyle engellendiğini biliyorum. Fakat burada söz konusu olan Türkiye’nin itibarı ve kaçırılan milyarlarca liralık vergidir. Bu soruşturmalar sadece Türkiye’de değil, Amerika’da da yapılıyor. Tüm bunlar Amerikan finans sistemi kullanılarak yapıldığı için, ABD’de pos cihazı tefeciliği ile ilgili soruşturmalar yürütülüyor.”

“Pos cihazı tefeciliği konusunda soruşturmalar yürütüldüğünü ancak bunların rantçılar nedeniyle engellendiğini biliyorum” diyen CHP’li Karabat; denetleme görevi olan BDDK’ya “BDDK Başkan Yardımcısı’nın düğününe tam kadro katılan bankaların yöneticileri, sıraya girip takı takıyor! Bankalar işte bu güvence nedeniyle pos tefeciliği işine bulaştılar. Çünkü BDDK’nın göz yumacağını biliyorlar” sözleriyle yüklendi.