Yaptığı yazılı açıklamada Kara, Sarıseki Mahallesi’nde 3 binden fazla vatandaşın ikamet ettiğine dikkat çekerken, bölgede 2011’den bu yana faaliyet gösteren bir işletme ile ilgili vatandaşların şikayetleri olduğunu kaydetti.
Depremden sonra hiçbir denetim ve ölçü gözetilmeden açılan veya kapasite artışına giden işletmelerin, şehir için başlı başına bir sorun haline geldiğini dile getiren Kara, “Dinamit kullanımı o kadar yoğun ki sanki dağlarımıza, tepelerimize bir savaş sırasında bomba yağıyor” ifadelerini kullandı. Yaklaşık 10 hektarlık bir alanda, Ocak 2025 tarihine kadar yılda 237 bin ton kalker üretimi gerçekleştirildiğini kaydeden Yıldırım Kara, şöyle devam etti:
“İlgili şirket, bu tarihte yapmış olduğu başvuruyla üretim kapasitesini yılda 3 milyon tona, kırma-eleme tesisi kapasitesinin 400 bin tona yükseltilmesi için başvuruda bulunmuştur. Bunun sonucunda ise kaçınılmaz biçimde aşırı ve insan hayatını tehlikeye atacak biçimde dinamit kullanımı yoluyla patlatma yapılması, müthiş bir toz ve gürültü kirliliği ortaya çıkmıştır. En iyi ihtimalle konutlar tamamlandıktan sonra kapatılacak veya eski kapasitesine geri dönecek olan bir işletme için, vatandaşlarımızın sağlığı ve ekolojik varlığımız, telafisi mümkün olmayan biçimde tahrip edilmektedir. Elimizde bulunan bir listeye göre, valiliğin ÇED gerekli değildir kararından sonra İskenderun’da 12 işletme açılmış, bu işletmelere 1 milyar 280 milyon liralık yatırım yapılmıştır ve bu miktar, Hatay’da bu süreçte açılan işletmelere yatırılan paranın neredeyse yarısıdır. Bütün bu talan, 1 milyar 280 milyon lira için yapılıyor ve biz de yurttaşlarımızla birlikte “Artık yeter” diyoruz.”