Ebru APALAK

Türkiye'nin ilk Cittaslow (Yavaş Şehir) şehri İzmir’in Seferihisar ilçesi. 2009 yılında Cittaslow seçilen Seferihisar'da sakin yaşam tarzı, çevresel sürdürülebilirlik ve yerel kültürün korunması gibi alanlarda birçok proje yaşama geçirildi. Son yerel seçimlerde Seferihisar Belediye Başkanı seçilen İsmail Yetişkin, ilçedeki turizm ve esnafın durumunu baskentgazete.com.tr’ye değerlendirdi.

Başkan Yetişkin, Seferihisar esnafının pandemiden beri zor durumda olduğunu söyledi. Belediye başkanı seçilmeden önce Dutlaraltı Meydanı’nda uzun bir süre esnaflık yapan Yetişkin, esnafla yakın ilişki içinde. Ekonomik krizden dolayı esnafın kendisine “Ayakta durabilirsek, kiramızı ödeyebilirsek, iş yerimizi çevirebilirsek mutluyum" dediğini aktardı. “Esnaf kan ağlıyor, çiftçinin yanına yaklaşamıyorsunuz” diyen Yetişkin, ilçede şu an mandalinanın satış sezonu olmasına karşın satışın olmadığını kaydetti. Yetişkin, mandalina satışına dair “Bugüne kadar -Seferihisar'da diyelim ki; 1000 ağacı varsa 500'ünün satılmış olması lâzım- şu ana kadar 100 tanesi bile satılmadı.” dedi. Faizin yüksekliği nedeniyle esnafın risk almak istemediği için yatırımdaki parasını kullanmadığını dile getirdi. Yetişkin, ilçedeki esnafın durumuna ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Risk almayınca alışveriş olmuyor. Büyük esnaf da krizde.”

Belediye’nin pandemi ve ekonomik krizden olumsuz etkilendiğinden söz etti. Şu anda maaşları ödediklerini ve yaptıkları yatırımları sürdürdüklerini ifade etti. Mevcut durumun belediyeler açısından sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, Büyükşehir Belediye Yasası'nın değişmesini talep etti. Söz konusu yasayla bütün yetkinin ellerinden alındığını, imar ve vergi gelirleriyle ayakta durmak zorunda kaldıklarına değindi. Yasanın belediyelere etkisine dair “Her gün bir gayrimenkulünü satışa çıkarıyorlar. Bu şekilde ayakta kalmaya çalışıyorlar. Belediyelerin ekonomik gücünü tekrar eline alması için bu Büyükşehir Yasası’nın baştan sona değişmesi lâzım.” diye konuştu.

“CITTASLOW, SEFERİHİSAR’IN MARKA DEĞERİNİ ARTTIRDI”

İlçenin Cittaslow olmasıyla tarıma dayalı ekonomiden turizme geçtiğini belirten Yetişkin, turizmle tanışmasının ekonomiye katkısı olduğunu belirtti. Cittaslow’un ilçenin marka değerini arttırdığını ifade eden Yetişkin, şöyle konuştu:

“Markalaşma değerimizi arttırdı. O markalaşma değeri sayesinde esnaf burada yazın bayağı iyi para kazandı. Umarım kışın da onunla geçinir, kendini idare eder.” Cittaslow’un Türkiye Koordinatörü Yetişkin, 27-28 Ekim tarihlerinde Seferihisar'da Cittaslow'un kurul toplantısını yapacaklarını açıkladı.

Editör: Ezgi Bardakçı