Makbule AKGÜL

Mozaik Kültür ve Sanat Merkezinde 17-29 Kasım tarihleri arasında sanatseverlere buluşan “Mozaik” sergisi büyük ilgi gördü. Ankara’da ilk defa öğrencileriyle birlikte sergi açan Sanatçı Sultan Kemikkıran serginin Mozaik Kültür ve Sanat Merkezi’nde Josh Wentz’in desteği ile açıldığını belirtti. Kemikkıran, “Bu sergide mozaik sanatını antik mozaiğin dışında farklı materyallerle de çalışıldığını ve çağdaş mozaiğin ülkemizde de ilerlediğini göstererek sesimizi duyurmak istedik. Biz de sergideki çalışmalarda o klasik tarzdan çıkıp mozaiği yeni diliyle sunduk” dedi.

• Eğitiminiz ve kısa bir özgeçmişinizle başlayalım isterseniz. Bize kendinizi anlatır mısınız?

1968 yılında Ankara’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldum. Ankara Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursu’nda 1994-2013 yılları arasında el sanatları öğretmenliği yaptım. 2014 yılında mozaik ve vitray sanatıyla tanışarak bu alanlarda eğitim aldım. Yurt içinde ve yurt dışında resmi, özel kuruluş ve kişilerde koleksiyonum bulunuyor. Yurt içinde farklı illerde pek çok mozaik küratörlüğü yaptım. Halen Ankara’da İsmail Altınok Sanat Merkezi ve Mozaik Kültür ve Sanat Merkezi’nde atölye çalışmalarımı sürdürüyorum.

• Bize  “Mozaik” sergisinden bahsedebilir misiniz?

Mozaik sergimiz Ankara’da ilk defa öğrencilerimle birlikte Mozaik Kültür ve Sanat Merkezi’nde Josh Wentz’in desteği ile açıldı.

“BU SERGİDE ÇAĞDAŞ MOZAİĞİN ÜLKEMİZDE DE İLERLEDİĞİNİ GÖSTERMEK İSTEDİK”

• Bu sergide neyi vurgulamak istediniz?

Bu sergide mozaik sanatını antik mozaiğin dışında farklı materyallerle de çalışıldığını ve çağdaş mozaiğin ülkemizde de ilerlediğini göstererek sesimizi duyurmak istedik. Sergideki çalışmalarda o klasik tarzdan çıkıp mozaiği yeni diliyle sunduk.

• Bu sergideki çalışmalarda ne tür malzemeler kullanıldı?

Mozaik çalışmalarımızda ilk önce klasik mozaik örneklerinden röprodüksiyon çalıştığımız için doğal taşla çalışmalarımıza başladık. Çalışmalar ilerledikçe ve öğrencilerin isteğine göre cam mozaik çalışmaları ve doğal taş mozaik çalışmalarımızı ilerleterek zamanla farklı materyaller (çakıl taşları doğadan toplanan yarı değerli taşlar, aşınmış odun parçaları, seramik, fayans gibi malzemeler) kullanarak çalışmalarımızı tamamladık.

“MOZAİK SABIR VE EMEK İSTİYOR”

• Günde ne kadar zaman ayırmak gerekir mozaik çalışırken?

Bizim kurslarımız haftada bir gün 4 saatten oluşuyor. Bu süre bir mozaik çalışmasını bitirmek için yeterli değil. Bu sergiyi oluşturabilmek için öğrencilerin çalışmalarını evlerinde de çalışıp emek sarf edip tamamladılar. Mozaik çalışmaları sabır ve emek sarf ederek ortaya çıkıyor.

• Sanatınızdan ve tekniğinizden bahseder misiniz?

Mozaik sanatı sanatçının duygularını düşüncelerini küçük tasarımlarla objeler üzerine yansıtarak kendini ifade etmesidir. Çalışmalarımda doğadan esinlenmeyi seviyorum.. Mozaik çalışırken tek bir malzemeyle değil farklı malzemeler kullanarak çalışmak bana haz veriyor.

“MOZAİK AYNI ZAMANDA BİR TERAPİ YÖNTEMİ”

• Bu sanata ilgi duyup öğrenmek isteyenlere ne tavsiye edersiniz?

Mozaik sanatına ilgi duyan ve öğrenmek isteyenlere mozaik çalışırken sabırlı olmak ve disiplinli çalışmak gerekir. Çalışırken çalışmanızdan başka hiçbir şey düşünmediğiniz için güzel bir terapidir ve doğadan topladıkları bütün materyalleri kullanarak kendi sanat eserlerini yapabilirler.

• Son olarak çalışmalarınızı yaparken ne tür referanslar ya da hangi sanatçılar sizi etkiliyor?

Çalışmalarımı yaparken Ressam Claude Monet ve Mozaik Sanatçısı Béatrice Serre’nin çalışmaları beni her zaman etkiliyor.

“MOZAİĞİN DE SANAT OLARAK KABUL OLMASINI İSTİYORUM”

• İlerleyen dönemlerdeki projeleriniz neler? Planlarınızdan ve hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Zamanla mozaik çalışmalarını ilerleterek plastik sanatlarda mozaiğin de sanat olarak kabul edilmesini hedefliyorum. 

Editör: Ezgi Bardakçı