TBMM Genel Kurulu’nda, vergi kanununa ilişkin konuşan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “2024 bütçesinde planlanan vergi 8,335 trilyon, 5,708 trilyonu dolaylı vergiden alınacak yani yüzde 70’i herkesten alınacak. Yatı olan, katı olan, villası olan da aynı vergiyi verecek, başını sokabileceği evi olmayan da aynı vergiyi verecek” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerinde konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, şunları söyledi: “Değerli arkadaşlar, siz milleti kandırırsınız da millet durur mu; yetiştirmiş olduğunuz tipler var, rol modeller. Ne bileyim, o hani Instagram’da dolarları saçlarına bağlıyorlar, kahve içiyorlar altın fincanda… Biri daha çıktı arkadaşlar, Sırbistan’da faaliyet gösterdiği ve 168 ülkeden 4 bin öğrenciye uzaktan eğitim verdiği öne sürülen özel bir üniversitenin aslında hiç olmadığı, sahte diploma dağıtan Yeni Pazar Üniversitesi’nin rektörünün ise lise mezunu olduğu ortaya çıktı. Bakın, tam Türkiye’ye yakışacak bir durum. Adam üniversite kuruyor, ‘Profesörüm’ diyor, profesörlüğü de sahte; bu, sizin yarattığınız insan tipi. Bu da sizin yeni insan tipiniz, hani kimler var yaratmış olduğunuz insan tiplerinde? Thodex’in kurucusu, Faruk Özer. Ne var? Çiftlik Bankın CIO’su, tosuncuk var, Dilan Polat var. Yani burada sizin yaratmış olduğunuz insan tipi, bunu da sizlerle paylaşmak istedim.”
“FAKİRİ DE ZENGİNİ DE AYNI VERGİYİ ÖDÜYOR”
Ağbaba konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birçok şey söylediniz bu vergi yasası tartışılırken. Kripto para varlıklarına vergi gelecekti, çok kazanandan çok, az kazanandan az alınacaktı ama bu vaatlerinizin, yapmadıklarınızın acısını fakir fukara çekmeye devam ediyor. Dünyadaki gelir dağılımında en bozuk dördüncü ülkeyiz. Bakın, çünkü niye? Vergide adalet yok. İğneden ipliğe, fakirden zengine, doğumdan ölüme herkesten aynı vergi alınıyor; adil bir vergi sistemi yok. 2024 bütçesinde planlanan vergi 8,335 trilyon, 5,708 trilyonu dolaylı vergiden alınacak yani yüzde 70’i herkesten alınacak. Yatı olan, katı olan, villası olan da aynı vergiyi verecek, başını sokabileceği evi olmayan da aynı vergiyi verecek. Mevcut vergi sisteminde özellikle gelir vergisinin yükünün ücretlilere yüklendiği; servet ve mali servetler üzerindeki yükün ise minimum tutulduğu bir vergi düzenimiz var maalesef. Değerli arkadaşlar, gelir dağılımında ise en az payı maalesef çalışan kesim almaya devam ediyor. OECD ülkelerinde yüzde 55, Avrupa ülkelerinde yüzde 65 çalışanlar pay alırken gelirden; ülkemizde çalışanlar yüzde 30 millî gelirden maalesef pay alıyor.
Deprem bölgesinde yaşayan bütün esnafın adına sizden rica ediyorum. Maalesef Plan ve Bütçe Komisyonu’nda çok dile getirdik, daha önce teklif ettik ama maalesef mücbir sebep uzatılmıyor. 2011 Van depreminde beş yıl olarak ilan edilmişti mücbir sebep, maalesef şu anda 31 Ağustos’ta son buluyor. Eğer 31 Ağustosta mücbir sebep uzatılmaz ise depremden yok olmuş esnafın, tüccarın tabutuna son çiviyi çakmış olacaksınız. Deprem bölgesindeki bütün esnaf adına, tüccar adına yüce Meclisten rica ediyorum.”