Ekonomi

Bakan Kacır: Türk Devletleri ile birikimlerimizi paylaşmaya hazırız

“Milli Teknoloji Hamlesi”nin yüz akı Türk savunma sanayiinin kutlu yürüyüşüne devam edeceğinin söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bugün, geçtiğimiz yıl Türk Devletleri Teşkilatı Astana Zirvesi’nde Devlet Başkanlarımızın bize verdiği görevi yerine getiriyor ve Teşkilatın ilk Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanları Toplantısını icra ediyoruz." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanlar Toplantısı kapsamında ele alınmak üzere belirlenen alanların, ülkelerin kalkınmasında önemli roller üstleneceğini düşündüklerini söyledi. Bakan Kacır, “Türkiye olarak, yıllara sari önemli bir bilgi birikimine sahibiz. Kazan-kazan prensibi çerçevesinde, sizlerle bilgi birikimimizi paylaşmaya, keza sizlerin de bu alanlardaki çalışmalarından ve tecrübelerinden istifade etmeye hazırız, istekliyiz, kararlıyız” dedi.

İstanbul’da gerçekleşen TDT 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanları Toplantısı’nda konuşan Bakan Kacır 23 Ekim Çarşamba günü TUSAŞ’ta düzenlenen hain terör saldırısını bir kez daha lanetlerken, katılımcıları Türk Dünyası Gençlik Başkenti olarak ilan edilen İstanbul’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

“Milli Teknoloji Hamlesi”nin yüz akı Türk savunma sanayiinin kutlu yürüyüşüne devam edeceğinin hatırlatan Kacır, konuşmasında şu mesajları verdi: “Bugün, geçtiğimiz yıl Türk Devletleri Teşkilatı Astana Zirvesi’nde Devlet Başkanlarımızın bize verdiği görevi yerine getiriyor ve Teşkilatın ilk Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanları Toplantısını icra ediyoruz. Bugünkü tarihi başlangıçla birlikte Teşkilatımızın önceliklerini daha da çeşitlendirerek; sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında somut işbirliklerimizin hayata geçirilmesi için büyük gayretle çalışmaya koyulacağız. En temel hedeflerimiz arasında Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon alanlarında; Türk Devletleri arasındaki dayanışmayı pekiştirecek, bölgesel bağları kuvvetlendirecek, ortak çıkarlarımız doğrultusunda ortak üretimimizi artıracak, coğrafyalarımız arasında değer zincirini kuvvetlendirerek küresel güçlüklerle beraber ve birlikte başa çıkmamıza olanak sağlayacaktır.”

Dijital ve yeşil dönüşümle, birlikte küresel üretim süreçlerinin hızla değiştiğini kaydeden Bakan Kacır, “Toplantımızın tüm konu başlıkları, sınai ve teknolojik gelişmenin yanı sıra, karşılıklı ticaret hacmi artışının ve sürdürülebilir kalkınmanın destekleyici faktörleridir. Bu alanlar, ekonomilerimizin tam potansiyeline ulaşmasının, kaynaklarımızı verimli kullanmanın, insan sermayemizi en iyi şekilde geliştirmenin, inovasyon ve girişimcilik kültürünü teşvik etmenin; dolayısıyla ekonomilerimizin küresel zorluklar ve bölgesel riskler karşısında dirençli kalmasını sağlamanın anahtarlarıdır. Öncelikli işbirliği alanlarını belirledik. Bu alanlar; Araştırma ve Geliştirme, Bilimsel Araştırmalar ve Burslar, Sanayi Üretiminde Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm, İnovasyon Ekosisteminin Geliştirilmesi, Yatırım Fonu ve Girişimcilik, KOBİ’ler, Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği, Standardizasyon ve Uygunluk Değerlendirmesi, Sanayi Alanında İşbirliği, Uzay Teknolojilerinin Üretimi ve Geliştirilmesi’dir” diye konuştu.

Türkçe büyük dil modeli projesi

Toplantı sonrası basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede Bakan Kacır, TDT bugün gerçekleştirilen toplantıda alınan kararların, önümüzdeki dönemde teşkilatın tüm üye ülkeleri ve gözlemci ülkeler arasında iş birliğini, ortak çalışmaları kuvvetlendirecek adımlar atmaya devam edeceklerini ifade etti.

Önümüzdeki dönemde TDT üyesi dost ülkelerle, daha fazla paylaşmaya, onların elde ettikleri tecrübe, birikim ve kazanımlardan ilham almaya gayret edeceklerine değinen Bakan Kacır, “Ne kadar bir ve beraber olursak, ne kadar ortak çalışmaları güçlendirebilirsek, rekabetçi alanlar olan yüksek teknoloji ve inovasyon alanlarında da o kadar rekabet gücü kazanacağımıza inanıyoruz. Yapay zeka gibi alanlarda, uzay bilimi ve teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik alanlarda iş birliğimizi çok daha ileri düzeylere çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu hedef doğrultusunda Türkçe büyük dil modeli projesinin önümüzdeki dönemde TDT üye ülkeleri tarafından geliştirilmesini ümit ediyorum. İnşallah tüm bu çalışmalarımız gelecek nesiller adına, ülkelerimizi gelecek yüzyıllara hazırlayacak genç bilim insanlarının ve araştırmacıların yetişmesi adına da önemli bir zemin oluşturacaktır” dedi.

İkinci toplantı Azerbaycan’da

İkinci toplantı için de karar alındığına değinen Bakan Kacır, ikinci toplantının Azerbaycan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini söyledi. Kaçır önümüzdeki dönemde Azerbaycan’dan sonra TDT Liderler zirvesinin Kırgızistan’da gerçekleştirileceğini kaydetti.

İstanbul’da gerçekleşen TDT 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanları Toplantısı’na Bakan Kacır’ın yanı sıra, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Jabbarov, Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanı Nuria Kutnaeva, Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniiar Amangeldiev, Kazakistan Cumhuriyeti Sanayi ve İnşaat Bakan Yardımcısı Olzhas Saparbekov, Özbekistan Yüksek Öğrenim, Bilim ve Yenilik 1. Bakan Yardımcısı Shakhrukh Daliev, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanlığı Devlet Müsteşar Yardımcısı Adam Nagy ile TDT Genel Sekreteri Kubanychbek Omuraliev katıldı.