Üretime Katma Değer Sağlayanlar Derneği’nin (ÜKSAD) düzenlediği “Ankara Sanayisinin Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı toplantının konuğu olan Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze Ankara’da sanayinin geldiği noktayı kapsamlı bir sunum yaptı. ASO’nun sanayinin gelişimi için yaptığı çalışmalarına da değinen Ardıç, Ankara’nın yüksek teknolojili ürün ihracatında lider olduğuna dikkat çekti. Ardıç, “Ülkemizin Başkentini sanayi ve teknolojinin de başkenti yapma hedefimize, sanayicilerimizin azim, destek ve vizyonuyla ulaşmaya kararlıyız” değerlendirmesi yaptı.

Konuşmasında yüksek teknolojinin önemine dikkat çeken Ardıç, ASO’nun hazırladığı 2018-2023 yıllarını kapsayan “Ankara’nın Dış Ticaret Analizi ve Teknolojik Boyut Çalışma Raporu”nun yayınlandığını hatırlatarak şöyle devam etti:

“Raporda Ankara’mız ile diğer 5 büyük sanayi kenti İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa ve Gaziantep’in ihracat performansını, teknoloji sınıflandırmasına göre analiz ettik. Ankara’nın ihracatında yüksek teknoloji payının yüzde 13 ile, yüzde 3,8 olan Türkiye ortalamasından ve diğer 5 büyük sanayi şehrinde kat be kat yüksek olduğu görüldü. Bu oran İstanbul’da yüzde 5, İzmir’de yüzde 2, Kocaeli, Bursa ve Gaziantep’te ise sadece yüzde 1. Nitelikli üniversiteleri, insan kaynağı ve girişimcilik potansiyeli ile ülkemizin birçok iline göre avantajlı konumda olan Ankara’mız yüksek teknolojili üretimde de farkını ortaya koyuyor.”  

‘11 banka bölge müdürleri ile finansmana erişimi konuştuk’

Sanayicilerin finansmana erişim konuşunda büyük sıkıntılar çektiğini ifade eden Ardıç, “Maalesef kredi maliyetlerinin çok yüksek olduğu bu ortamda, işletmelerimiz uygun finansmana erişemiyor, büyük sıkıntı çekiyor. İşte bu soruna çözüm için aralarında Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank'ın da olduğu 11 bankanın bölge müdürlerini Odamıza davet ettik. En büyük kamu ve özel bankanın 22 en üst düzey yöneticisiyle çok kapsamlı ve verimli bir istişare toplantısı yaptık. Sanayicilerimizin finans sektörüne ilişkin sorun, görüş ve beklentilerini doğrudan kendilerini ilettik. Bankacılık sektörünün reel sektörü finanse etmekte isteksiz kaldığını, kredi kanallarının etkin şekilde çalışmadığını söyledik. Kredi işlemlerinde daha duyarlı ve destekleyici bir rol üstlenmeleri gerektiğini ifade ettik. Sanayicilerimizin kredilerinin takibe düşmeden önce makul fiyatlarla yapılandırılmasının şart olduğunu direkt olarak banka üst düzey yöneticilerine ilettik. En üst düzey banka yöneticilerinin bir araya geldiği böylesine bir toplantı bir Oda’da ilk kez gerçekleşti. Sanayicilerimizin finansmana erişimi açısından güçlü bir kamuoyu oluşturma adına çok verimli oldu” dedi.

Ankara’nın 13 OSB’si istişare içerisinde

Ankara’daki 13 Organize Sanayi Bölgesinin tamamıyla yakın ilişki içinde olduklarını vurgulayan ASO Başkanı Ardıç, sanayinin üretim, istihdam ve ihracatını yükselmesine katkı sağlamak ve Ankara’yı sanayi ve teknolojide de lider yapmak için çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

Ankara Sanayi Odası olarak Türkiye’nin en büyük teknoloji üssünü kurmak için çalışmalara başladıklarını kaydeden Ardıç, “ASO Ankara Teknoloji Üssü, sanayi bölgelerinin ve üniversitelerin yoğunlaştığı Eskişehir Yolu üzerinde 1 milyon 200 bin metrekarelik alanda konuşlanacak. Türkiye’nin çalışan başına ihracatı 11 bin 200 dolar, bu rakam Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde 15 bin 300 dolara çıkıyor. Ancak Güney Kore’nin çalışan başına ihracatı 28 bin 600 dolar. Bizim de bu rakamlara çıkabilmemiz için teknoloji geliştirme bölgelerini sanayiyle, yani üretimle bütünleştirmemiz gerekiyor” değerlendirmesi yaptı.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU