Genel

“Araştırmacı gazetecilik için kadro yok”

AB Araştırmacı Gazetecilik İkincilik Ödülü'nü alan gazeteci Eroğlu, medyada araştırmacı gazetecilik alanında kadro ve bütçe ayrılmadığına dikkat çekti.

Ebru APALAK

Gazeteciliğin niteliğini geliştirmek amacıyla, Avrupa Birliği'nin (AB) desteğiyle, Gazeteciler Cemiyeti (GC) ve Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı'nın (BIRN)  verdiği ödüller, Cemiyet'te düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’de önceki yıl yayınlanan en başarılı araştırmacı gazetecilik haberlerini yapan gazeteciler arasından birinciye 5 bin Avro, ikinciye 3 bin Avro, üçüncüye ise 2 bin Avro takdim edildi.

57 GAZETECİ BAŞVURDU

Ödül Töreni'nin açılış konuşmasını yapan GC Genel Sekreteri Kenan Şener, Cemiyet'in üç yıl boyunca Genç Gazeteciler Eğitim Kampı ile AB Araştırmacı Gazetecilik Ödül Töreni'ni düzenleyeceğini duyurdu. Ödüllere 57 gazetecinin başvurduğunu, 85 ve üzeri puan alan yedi gazetecinin kısa listeye girdiğini açıkladı. Ödül alan haberlerin iyi bir araştırmacı gazetecilik örneği olduğunu dile getirdi.

GC BAŞKAN VEKİLİ KIRATLI:BEDA, CAN SUYU OLDU

Şener'in ardından konuşan GC Başkan Vekili Savaş Kıratlı,  GC'nin yürüttüğü çalışmaları aktardı. Kıratlı, dört yıldır Cemiyet bünyesinde yürüttükleri Basın Evi Destek Aracı'nın (BEDA) serbest ve işsiz gazetecilere "can suyu" olduğunu belirtti. Nitelikli gazeteciliği güçlendirmek ve desteklemek amacıyla sürdürdükleri projelerin BIRN’le tamamlanarak bütünlük kazandığını kaydetti.

BIRN PROJE YÖNETİCİSİ VASİLEVSKA: AMACIMIZ; İŞ BİRLİĞİNİ ARTTIRMAK

BIRN Hub Proje Yöneticisi Marija Vasilevska, Batı Balkanlar ve Türkiye’de Haberciliğin Niteliğinin ve Bağımsız Gazeteciliğin Güçlendirilmesi Projesi’nin ikinci evresinde AB'nin kendilerine verdiği desteğin önemine işaret etti. Vasilevska, iş birliğinin artacağını “Amacımız; Batı Balkanlar ve Türkiye arasındaki iş birliğini arttırmak. Takip eden dönemde, bölgesel ödülleri arttırmayı planlıyoruz.” ifadeleriyle duyurdu.

GAZETECİ EROĞLU: ARAŞTIRMACI GAZETECİLİK İÇİN KADRO YOK 

“Belgeleriyle BTK-gate” haberiyle İkincilik Ödülü’nü almaya hak kazanan Doğu Eroğlu, konuşmasında haber merkezlerinin çoğunda araştırmacı gazetecilik için kadro ayrılmadığına dikkat çekti. Araştırmacı gazeteciler için “Ortak” adlı bir mecra kurduklarını duyuran Eroğlu, şöyle konuştu:

“Neredeyse hiçbir haber merkezinde araştırmacı gazetecilik için ayrılmış bir kadro yok. Araştırmacı gazetecileri editörleri de sevmez. Çünkü yapılacak çok iş var. Bu kadar çok yapılacak iş varken araştırmacı gazeteciler birçok dosya üzerinde çok fazla vakit harcarlar. Ama o dosyayı getirdiklerinde yayın mecralarını diğerlerinden ayıran şeyler ortaya çıkar. Bir denge kurulması gerektiği doğru. Günde on haber girebilen editörlerimizin olması lâzım ki şu an içinden geçtiğimiz süreçte haber mecraları ayakta kalabilsin.”

“KARŞILAŞTIĞIMIZ MANZARA DEHŞET VERİCİYDİ”

Birincilik Ödülü’ne “Uyuşturucu Kıskacında Türkiye” başlıklı yazı dizisiyle lâyık görülen Murat Ağırel, haber için elinden geleni yaptığını söyledi. Ağırel, gazetecilerin bugün "ağır bedeller ödediklerini" belirterek, ödülünü tutuklu gazeteci arkadaşı Barış Pehlivan’a ithaf etti. Yazı dizisinin iki kez engellendiğini kaydeden Ağırel, şu ifadeleri kullandı:

“Bu yazıyı yazarken tüm dünyadaki insanlığı çok ciddi tehdit eden, inanılmaz boyutlara gelmiş olan uyuşturucu ticaretinin hangi boyutlarda olduğunu araştırarak başladım. Daha önce rota konumunda olan Türkiye’nin Balkan rotasından çıkıp artık bir pazar hâline geldiğini ve bunun hangi aşamalardan geçtiğini belgeleriyle kamuoyuna aktarmaya çalıştım. Karşılaştığımız manzaraysa dehşet verici bir boyuttaydı. Tüm insanlığı tehdit eden, uyuşturucuyla mücadelede gazetecilerin de üzerine düşen görev, bu yapıların arkasındaki kişileri belgeleriyle sunmak.”

“KOLAY OLAN SAVAŞ DİLİDİR”

Ödülünü Vasilevska’dan alan Çiğdem Toker, gazeteciliğin zor bir dönemden geçtiğini ve bu dönemde barış dilinin önemli olduğunu vurguladı. Toker, buna ilişkin “Gazeteciliğin zor zamanları bitmiyor. Şimdi yine böyle bir zor zamandayız. Barış dilinin ne kadar önemli olduğunu bu vesileyle buradan paylaşmak istiyorum. Kolay olan savaş dilidir. Ötekileştirmek, hasımlaştırmak bunda bir hüner yoktur. Ama savaş dışında barış dili anlamayı, kafa yormayı, biraz daha çaba göstermeyi gerektiriyor. Hepimizin buna ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

HANGİ GAZETECİLER ÖDÜL ALDI?

Göksel Bozkurt, Vecdi Seviğ ve İsmail Bezgin'den oluşan jüri üyelerinin ödüllendirdiği gazeteciler ve haberleri şöyle:

Onur Ödülü:Seyhan Avşar – “FETÖ Borsasına Bomba Gibi Düşecek:Tamince Pazarlığının Ses Kaydını Dinledim” (Halk TV)

Birincilik Ödülü:Murat Ağırel - “Uyuşturucu Kıskacında Türkiye” (Yeniçağ Gazetesi)

İkincilik Ödülü:Doğu Eroğlu - “Belgeleriyle BTK-gate” (Medyascope)

Üçüncülük Ödülü:Çiğdem Toker – “Atatürk Havalimanı'na Millet Bahçesi Operasyonu” (Sözcü Gazetesi)