Ankara’ya 65 kilometre uzaklıkta bulunan Ayaş doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Ankara’nın kaplıcaları ve içmeleri ile ünlü ilçesi Ayaş, Osmanlı evleri, piknik alanları, tarihi camileriyle şehir merkezinin yoruculuğundan insanı uzaklaştırıyor.

İlçede kurulan pazarda yöresel lezzetlere ulaşabilirsiniz.

Ayaş yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından daha çok kaplıcaları ve termal tesisleri için tercih edilse de, keyifli bir günübirlik gezi ya da hafta sonu kaçamağı için de gidilebilir.

Sinanlı Köyü Ulu Cami

İlçe merkezine 4-5 km uzaklıkta bulunan Sinanlı Köyü Ulu Cami, 14. yüzyılda Osmanlı Dönemi’nde, dönemin önde gelen isimlerinden biri olan El Hac Sinan Bin Hacı Osman tarafından inşa ettirilmiştir. Cami, Osmanlı mimari özelliklerini yansıtan mimarisi ile de dikkat çekicidir. Hem ibadete hem de ziyarete açık olan camii haftanın her günü ücretsiz ziyaret edilebilir.

Ulaşım Ayaş- Polatlı Yolu üzerinden sağlanmaktadır ve ulaşım ortalama 5-7 dakika sürmektedir. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 560 no’lu otobüs hattı kullanılabilir.

Ayaş Tarihi Paşa Hamamı

Ulu Cami ile bitişik konumda bulunan Tarihi Paşa Hamamı Selçuklu döneminden kalma yapıdır. Hamam günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Tarihi eserlerin sergilendiği Tarihi Paşa Hamamı’na girişler ücretsizdir.

İlçe merkezine 3 km uzaklıkta olan Tarihi Paşa Hamamı’na ulaşım Emine Tevfika Ayaşlı Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için, ilçe merkezinden kalkan Camiatik dolmuşları kullanılabilir.

Şeyh Muhyiddin Cami ve Türbesi

Osmanlı mimarisi olan Şeyh Muhyiddin Cami ve Türbesi 14. yüzyıl sonlarına doğru inşa edilmiştir. Şeyh Muhyiddin Cami ve Türbesi, Türk-İslam tarihinde önemli bir yeri olan Muhyiddin Arabi’nin mezarının bulunduğu yer olarak dikkat çekmektedir.

Ulaşım, Emine Tevfika Ayaşlı Caddesi üzerinden sağlanmaktadır ve ortalama 5-6 dakika sürmektedir. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 560 no’lu otobüs hattı kullanılabilir.

Yağmur Dede Türbesi

Yağmur Dede Türbesi daha önce köyde yaşamış ve vefat etmiş önemli bir ismin mezarı bulunmaktadır. Yaygın inanışa gire Yağmur Dede dua ettiğinde köye yağmur yağmaktadır.

Yağmur Dede Türbesi, ilçeye 15 km uzaklıktadır. Ulaşım, Ayaş- Polatlı Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Gökçebağ Kalesi

Gökçebağ Köyü içerisinde yer alan Gökçebağ Kalesi, ilçe merkezine 10 km uzaklıktadır. Kedi Kalesi adıyla da bilinen ve Ayaş’ın tarihi yapılarından biri olan Gökçebağ Kalesi’nin 2. Yüzyılda inşaa edildiği bilinmektedir. Surların temeli günümüze kadar ulaşmış olsa da, büyük bir bölümü yıkılmıştır.

Ulaşım, Ayaş- Polatlı Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Köye toplu taşıma araçları ile ulaşım seçeneği bulunmamaktadır.

Ayaş Pazarı

Cuma günleri kurulan Ayaş Yöresel Ürünleri Pazarı Ayaş ilçe merkezine 5 km uzaklıkta yer almaktadır. Ayaş kapaması, sarma, bazlama ve gözleme gibi yemekleri deneyimlemek, dut dibi siyer, domates, doğal yumurta, köy peyniri gibi doğal ürünler satın almak isteyen ziyaretçilerine çok çeşitli alternatifler sunmaktadır.

Ulaşım, Emine Tevfika Ayaşlı Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 560-1 no’lu otobüs hattı kullanılabilir.

Yeşil Karadere Bağları

Ayaş’ın turistik ve simgesel noktalarından biri olan Yeşil Karadere Bağları dut ağaçlarıyla ünlüdür. Dere kıyısında yer alan bu bağlar doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin yanı sıra piknikçilerinde uğrak noktasıdır.

Yeşil Karadere Bağları, haftanın her günü ve günün her saati ziyarete açıktır.

Kirazdibi Göleti

İlçe merkezine 4-5 km uzaklıkta yer alan Kirazdibi Göleti manzarası ve yemyeşil atmosferiyle oldukça etkileyici bir görünüme sahiptir.

Kirazdibi Göleti, her yıl gelenekselleşen Ayaş festivallerinde daha kalabalık olmaktadır. Çevrede Cuma günleri kurulan yöresel ürünler pazarı, hafta sonları buraya gelen ziyaretçilerin sayısını arttırmaktadır.

Kirazdibi Göleti, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Ayaş Tarihi Konakları

Geleneksel Türk evleri anlayışını yansıtan mimari özellikleri ile tarihi Ayaş konakları, genellikle iki katlı ahşap ve taş yapılardır. Tarihi konakları gezerken kendinizi nostaljik bir yolculuk içerisinde bulabilirsiniz.

Ayaş Açık Termal Yüzme Havuzu

Cilt hastalıkları, sindirim, mide, bağırsak hastalıkları, romatizma gibi hastalıkların tedavisinde tercih edilen Ayaş Açık Termal Yüzme Havuzu, ayrıca seyahat amaçlı ilçeye gelenler tarafından da ziyaret edilmektedir.

Hacımemi mevkiinde bulunan Ayaş Açık Termal Yüzme Havuzu, ilçe merkezine 3 km uzaklıktadır. Ulaşım, D140 üzerinden sağlanmaktadır ve ortalama 5-6 dakika sürmektedir. Toplu taşıma ile ulaşım sağlamak için 560-1 no’lu otobüs hattı kullanılabilir.

Muhabir: İrem AKBAY