Ankara

Ankara'nın Başkent Oluşu, muhteşem  gece ile kutlandı

Ankara Kulübü Derneği tarafından Ankara'nın Başkent Oluşunun 101. Yıl Dönümü dolayısıyla, "Başkent Ankara Gecesi" düzenlendi. Programda konuşan Genel Başkan Özaslan, "Ankara'mız ilelebet Başkent olarak kalacaktır. Ne mutlu Ankaralıyım diyene." dedi.

Ankara Kulübü Derneği tarafından düzenlenen 'Başkent Ankara Gecesi'nde Ankara'nın Başkent Oluşunun 101. Yıl Dönümü kutlandı. Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan'ın ev sahipliğinde AÜ Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu'nda gerçekleşen 'Başkent Ankara Gecesi'ne, Ankara eski Milletvekili Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Şevked Bülent Yahnici, Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Ankara Kulübü Derneği Onursal Başkanı Dr. Bülent Kalıpçı ve emekli TRT Ankara Radyosu Ses Sanatçısı Emine Koç'un da aralarında bulunduğu yoğun katılım oldu.

Ankara yöresinin türkülerinin seslendirildiği zengin bir seçkiden ve Seymen - Bacıeren gösterilerinden oluşan 'Başkent Ankara Gecesi' özel programı; renkli görüntülere sahne olurken, izleyiciler keyifli ve unutulmaz anlar yaşadı.

'NE MUTLU ANKARALIYIM DİYENE'

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, açılış konuşmasında Ankara'nın 13 Ekim 1923'de  Başkent oluşunun 101. yılını coşku ve gururla kutlamanın büyük onurunu yaşadıklarını belirterek, şunları kaydetti: "27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelen Atatürk, Ankara'yı Milli Mücadele karargahı yapmıştır. Atatürk, Ankara'nın başkent oluşuna üç neden ortaya koyar. Birincisi; tarihi öneme sahip Ankara'nın coğrafi özelliğidir. Bir diğer neden; Ankaralıların Milli Mücadele ruhu, bağımsızlığa olan inancı. Üçüncü faktör ise Ankara'nın bir Cumhuriyet geçmişinin olmasıdır. 13. yüzyıl sonlarında kurulan ve yaklaşık 64 yıl Ankara'da yönetimi ele alan bir Ahi Cumhuriyeti geçmişi Atatürk'ü oldukça etkilemiştir. Bu nedenlerden dolayı Atatürk'ün Ankara ve Cumhuriyet ile ilgili çok öncelerden oluşmuş belli bir kararı vardır. Başkent Ankara'mız tarihi kültürel mirasıyla çok önemli bir değere sahiptir. Atatürk'ün, Seymenlik geleneği ve 27 Aralık ruhu yaşatılsın direktifiyle 1925 yılında kurulan Ankara Kulübü olarak bizler de Atatürk'ün izinden giderek,  Ankara'mızın kadim tarihi ve kültürel mirasını en güçlü şekilde yaşatma, tanıtma ve gelecek nesillere aktarma gayreti içerisinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Kurtuluş ve kuruluş mücadelesinin verildiği, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Ankara'nın başkent oluşunun 101'nci yıl dönümü vesilesiyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm kahramanlarımızı, devlet adamlarımızı rahmetle ve minnetle anıyorum. Ankara'mız ilelebet Başkent olarak kalacaktır. Ne mutlu Ankaralıyım diyene. Ankara'mızın Başkent Oluşunun 101. Yılı kutlu olsun."

Özaslan, "Tarihi salonda sazıyla sözüyle ve muhteşem gösterileriyle çok özel bir program hazırlayan ve bunun için günlerdir büyük bir  gayretle çalışan tüm Seymenlerimize ve Bacıerenlerimize şükranlarımı sunuyorum. Başkent kutlama gecemize katılım gösteren tüm konuklarımıza da ayrı ayrı teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı da selamlama konuşmasında Ankara'nın başkent oluşunun 101. yıl dönümünü en içten duygularıyla kutladığını belirterek, "ilelebet Cumhuriyet, ilelebet Başkent Ankara, ilelebet Türk Milleti. Ne mutlu Ankaralılara, ne mutlu Türküm diyene." dedi.

Konuşmaların ardından geceye damgasını vuran sazlı sözlü muhteşem gösterileriyle Ankara Kulübü Derneği Seymen ve Bacıerenleri, salonu dolduran izleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı.