Ebru APALAK
Mülkiye Kültür Merkezi'nde bugün yapılan, Tüketici Hakları Derneği'nden Avukat Zeynep Gizem Aydın'ın yürüttüğü forumda iktisatçı Prof. Dr. Mustafa Durmuş'la Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar sunum yaptı. Sunumun ardından vatandaşlar yoksullukla nasıl başa çıkacaklarını konuştu.

PROF. DURMUŞ: MÜCADELE, YOKSULLUĞU ORTADAN KALDIRACAK

İlk sunumu yapan Prof. Dr. Mustafa Durmuş, yoksulluğun kader olmadığını sorunun ekonomik, sınıfsal ve ideolojik boyutlarını anlatarak açıkladı. Vatandaşların yoksullukla mücadele etmedikleri takdirde daha fazla yoksullaşacaklarını belirten Prof. Durmuş, "Emek, demokrasi ve barış mücadelesi yoksulluğu ortadan kaldıracak" dedi.

Türkiye'nin işçi hakları ve örgütlenme konusundaki durumunun yoksullukta payı olduğuna dikkat çekti. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, emek sömürüsü, çok uluslu şirketlere bağımlılık gibi sebepleri halkı yoksullaştıran nedenler arasında saydı.

Durmuş, Meclis'teki Genel Bütçe Görüşmeleri'nden önce vatandaşların tutum almasını önerdi.

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ BAŞKANI ÇAKAR: ÇÖZÜM BİZDE

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Türkiye İstatistik Kurumu ile Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun verilerinden yola çıkarak, Türkiye'nin Cumhuriyet Tarihindeki en büyük açlık ve yoksulluğu yaşadığını öne sürdü. Türkiye'de yerli ve yabancı sermayeyle devletin işbirliğinde "vurgun ve soygun" olduğunu iddia etti. Çakar, ekonomik sorunlar nedeniyle "Türkiye'de büyük bir çaresizlik var" dedi.

Çakar, sorunların devletçiliğin halkın lehine uygulanmasıyla çözülebileceğini ifade etti. Halkın ve tüketicilerin bilinçlenmesi için Tüketici Hakları gibi derneklere görev düştüğünü kaydetti. Önümüzdeki günlerde buluşarak çözüm önerisi bulacaklarını söyleyerek, "Çözüm bizde" dedi.

VATANDAŞLAR, ÖNERİLERİNİ DİLE GETİRDİ

Foruma katılan vatandaşlar iletişim ağı oluşturma, üç aylık program hazırlama, özel halk otobüslerinin kamulaştırılması için çalışma yapmak, market boykotu gibi önerilerde bulundu. 

Foruma Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Necla Kurul, Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk ile Altı Nokta Körler  Derneği Ankara Şubesi Sekreteri Hasan Tatar katıldı.

Editör: Ezgi Bardakçı