Zehra ŞAHİNDOKUYUCU

Şiddetsiz Toplum Derneği’nce, “İnsana, Hayvana, Çevreye, Doğaya Yönelik Şiddete Karşı, Kadın-Erkek Dayanışmasında, İşbirliğinde, Ulusal ve Uluslararası Toplumsal Uzlaşı, İttifak, Mutabakat Önerisi ve Girişimi” ve “ Şiddetsiz, Silahsız Türkiye ve Dünya İçin Öncelikler” başlıklı toplantıda konuşan Şiddetsiz Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, şiddetin dünyada ve özellikle ülkemizde giderek arttığını ifade ederek, “Şiddete karşı tüm STK’ların ve bireysel bazda insanların elinden geleni yapması gerekiyor ve şiddete karşı mücadeleden vazgeçmemek gerek” dedi.

Şiddetsiz Toplum Derneği’nce, “İnsana, Hayvana, Çevreye, Doğaya Yönelik Şiddete Karşı, Kadın-Erkek Dayanışmasında, İşbirliğinde, Ulusal ve Uluslararası Toplumsal Uzlaşı, İttifak, Mutabakat Önerisi ve Girişimi” ve “ Şiddetsiz, Silahsız Türkiye ve Dünya İçin Öncelikler” konulu olarak düzenlenen toplantıda, şiddetin giderek dünyada ve ülkemizde attığı belirtilerek buna karşı demokratik kitle örgütlerinin bu konuda yapması gerekenler tartışıldı. Kamuoyuna ortak bir açıklama yapılması, somut, anlaşılır, sürdürülebilir ve öncelikli konuların belirlenmesi, toplantıların sürdürülmesi kararı verildi.

Toplantıda konuşan Şiddetsiz Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, şiddetin dünyada ve özellikle ülkemizde giderek arttığını ifade ederek, “Şiddete karşı tüm STK’ların ve bireysel bazda insanların elinden geleni yapması gerek. Biz yıllardır dernek olarak tüm sivil toplum kuruluşlarıyla ve demokratik kitle örgütleriyle biraraya geliyoruz ve bu konuda neler yapabilirizi tartışıyoruz. Bu kapsamda, her yıl sempozyumlar, paneller düzenliyoruz bu çalışmalarda çok sayıda insana ulaşarak şiddetin yıkımlarını anlatıyoruz. Şiddet her insan için büyük bir yıkım, bu yüzden işin ehli insanlar tarafından  somut ve sürdürülebilir adımlara ihtiyaç var. Bu adımlar için dernek olarak çaba göstermekten geri durmuyoruz” dedi.

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

Toplantıda öne çıkan görüş ve öneriler şunlar:

“Hoşgörü, sevgi, saygı ve dostluk duyguları ile güçlendirilmiş, iyi, güvenilir ve şiddete karşı insan yetiştirilmesi.

Eğitim ve sağlık hizmetlerinin parasız olması.

Her düzeydeki eğitim-öğretim kurumlarında ve çalışma alanlarında öğrencilerin ve çalışanların karar, yürütme ve değerlendirme süreçlerine katılması.

Cumhuriyet’in 100. Yılı ve diğer ulusal ve uluslararası gün ve haftalarda ortak etkinlikler düzenlenmesi, böyle gün ve haftaların öneminin ve anlamının canlı tutulmasına katkıda bulunulması.

İnsana, hayvana, doğaya ve çevreye yönelik şiddetin tanımlarına ve çeşitlerine göre korunma ve savunma yöntemlerinin geliştirilmesi.

Ana okulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde şiddetsiz iletişim derslerinin verilmesi, yurttaşlık derslerinin programa yeniden alınması.

Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipleri Birliği arasında düzenli iletişim kurulması ve işbirliği yapılması.

Şiddet içerikli dizi ve filmlerin üretilmemesi, yayınlanmaması,  öykü, şiir, fıkra ve diğer yayınlarda, şarkı ve türkülerde şiddet etkisi yaratan ifadelere yer verilmemesi.”

Toplantıda ayrıca,  barınma, ekonomik adaletsizlik, üretici-tüketici ilişkileri, öfke kontrolü,  aile içi eğitim ve iletişim, evlilik öncesi eğitim, siyaset, inanç, devlet, hükümet ve şiddet ilişkileri, iklim krizi,  doğa ve insan konuları da ele alındı.

Toplantı Katılımcıları şunlar: Kadın ve Mücadele Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Ömür Polat ve Esengül İnpulat, 29 Ekim Kadınları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Aynur Yılmaz, Tüm Öğretim Elemanları Derneği Genel Sekreteri, Öğretim Görevlisi Suay Karaman, Doğal Yaşam Derneği Başkanı Yıldırım Kaya, Evcikuzkışla Derneği Başkanı Hürdoğan Aydoğdu,Tüketici Hakları Derneği Çankaya Şubesi Başkanı Şirzat Mugan, Ankara Kent Konseyi gönüllüsü Hüseyin Ülker, Şiddetsiz Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, Dernek gönüllüsü Erdal Gülöz.

Editör: Ezgi Bardakçı