Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü (IOSCO) tarafından organize edilen ve her yıl tüm dünyada kutlanan Dünya Yatırımcı Haftası’nın 8’incisine Türkiye ev sahipliği yapıyor. İstanbul’da Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul A.Ş ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinin katkılarıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan SPK Başkanı Gönül, SPK olarak son yıllardaki en önem verdikleri konunun finansal okuryazarlık ve finansal okuryazarlığın tüm ülke çapında yaygınlaştırılması olduğunu söyledi. Bu kapsamda 2024 yılının finansal okuryazarlık konusu Kurulumuz açısından bir atak yılı olduğunu ifade eden Gönül, “Sermaye piyasalarının bütününde işlem yapan yatırımcı sayısı ise 12 milyona ulaşmıştır. Bu rakam nüfusumuzun yüzde 15’ine tekabül etmektedir. Bir başka ifade ile sermaye piyasamızdaki faaliyetler Ülkemizde tüm haneleri ilgisine mazhar hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.
15 bin öğrenci finansal okur yazarlık sertifikası aldı
Gönül SPK’nın çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
“22 Mayıs tarihinde Kurulumuzun koordinasyonunda yürütülen çalışmalar neticesinde oluşturulan Finansal Okuryazarlık Platformu Hazine ve Maliye Bakanımız tarafından vatandaşlarımızın kullanımına açılmıştır. Hemen arkasından finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması için Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, TOBB ve çeşitli STK’larla protokoller imzalanmıştır. Protokollerin yanı sıra, İstanbul Finans Merkezinde sermaye piyasalarına yönelik eğitim verecek olan teknik bir Finansal Lisenin kurulmasıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla temaslarımız yoğun bir biçimde devam etmektedir. Kurulumuz bünyesinde Üniversite öğrencilerine yönelik yüz yüze ve çevrim içi sertifikalı sermaye piyasası eğitimlerimizle ülkemizin finansal okur yazlığına katkı sağlamaya devam ediyoruz, bu eğitimlerle 15 bin üzerinde öğrencimizi sertifika dağıttık.”
İklim değişikliği de finans piyasalarının alanına girdi
Kurulumuzun son aylarda yoğunlaştığı bir başka alanın ise sürdürlebilirlik üzerine olduğunu ifade eden Gönül, “Orman yangınları, fırtınalar, sıcak hava dalgaları, seller gibi gerçek yaşam deneyimleri ile tecrübe edilen iklimle ilgili risklerin, hâlihazırda yaşamları, ekonomileri, finansal piyasa uygulamalarını ve düzenleyici çerçeveleri şekillendiren; iklim değişikliğinin insan, toplum ve ekosistemler için giderek artan riskler oluşturmaktadır. Artık, şirketler ve özel finans paydaşları iş iklim riskini dâhil edilmeye başlamıştır. En son 6 Eylül tarihinde Yeşil, Sürdürülebilir ve Sosyal Sermaye Piyasası Araçları Rehber Taslağı ve Sürdürülebilirlik Bağlantılı Sermaye Piyasası Araçları Rehber Taslağını hazırladık. Rehber Taslağı ile sürdürülebilirlik bağlantılı sermaye piyasası araçlarına ilişkin genel esaslar, temel bileşenler, dış değerlendirme hizmetlerine ilişkin düzenleme yapılması planlanmaktadır” dedi.
Fotoğraf: AA