CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, TBMM Genel Kurulu’nda sağlık alanına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi hakkında konuştu. Türkiye’deki hekim sayısının az olduğuna dikkati çeken Yaman, söz konusu kanun teklifiyle hekim bulma zorluğu çekilen yerlerde 9 bin hekime daha sözleşmeli çalışma imkânı tanındığını söyledi. “Bu nedenle, sorunlara bakacak olursak hekim sayısının az olduğu doğrudur” diyen Yaman, 100 bin kişiye düşen hekim sayısının 228 olduğunu kaydetti. Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sayı (228 hekim) hâlâ açıklanmamış olan 2022 yılı sağlık istatistiklerinden değil, haber bülteninden temin edilmiştir ve Avrupa Birliği ortalaması olan 397'nin çok altındadır fakat hekim azlığından daha çok dağılım sorunu mevcuttur. Batı Anadolu'da 100 bin kişiye 346 hekim düşerken Güneydoğu Anadolu'da 100 bin nüfusa sadece 151 hekim düşmektedir. Uzman hekim özelinde baktığımızda ise tablo daha vahimdir. Batı Anadolu'da 100 bin kişiye 157 uzman hekim düşerken Güneydoğu Anadolu'da sadece 69 uzman hekim düşmektedir.”
PRATİSYEN HEKİMLERDE DURUM DAHA DA VAHİM
Pratisyen hekimler özelinde durumun daha da vahim olduğunu belirten Yaman, “Tüm ülkede 100 bin kişiye düşen pratisyen hekim sayısı sadece 63'tür. Üstelik uzman egemenliği olan İstanbul'da pratisyen hekim sayısı ülke ortalamasının çok daha altındadır” dedi. Bu durumun, hekimleri tüketen temel konulardan biri olduğunu savunan Yaman, “Yapılması gereken açıktır, birinci basamak koruyucu hekimliğin merkeze konulması ve güçlendirilmesidir. Bu nedenle, aile hekimi uzmanı ve pratisyen kadrosunun da artırılması gerekmektedir” diye konuştu.
SADECE HEKİM SAYISI ARTIRMAK YETERSİZ
Yaman düzenleme ile hemşire, ebe, psikolog, odyolog gibi çok sayıda sağlık çalışanı olmasına karşın, sadece hekim sayısını artırmanın eksik olacağını belirterek, “Sağlık bir ekip işidir ve tükenmişliğin ve tırmanan şiddetin önüne geçmede en önemli yaklaşım görev tanımı belli, yetkin kadrolarla donanmış bir sağlık ekibidir. Beş dakikada hasta bakmaya zorlanan hekimler için yardımcı sağlık personelinin önemi büyüktür. Sistemi kurarken branşa göre hekim / hemşire oranları mutlaka gözetilmelidir” dedi.