Kapitalizm sözde bir umuttu, neoliberalizm ile çarklar yağlanmaya yağlanmaya pas tuttu ve şimdiyse büyük bir çöküşte... 

Fark ettiniz mi, üretim anlayışı git gide bağımlı hale gelirken dünya genelindeki insanlarda özellikle borsa, sanal paralar, adeta kumar masasını andıran oranlara doğru yönelme eğilimi artmakta. Bu kimi zaman bir "keriz silkeleme" olarak yorumlanırken çoğu yatırımcı asıl mantıksız olanın parayı kendi haline bırakıp erimesini beklemek olarak yorumluyorlar. Tartışmalar sürekli bir diğer tarafı haklı çıkardığı için ben yorumumu tüketici alışkanlığı bakımından nasıl olduğuna odaklayacağım. 

Öncelikle bu alışkanlıkları kendimce tehlikeli bulduğumu belirtmeliyim, yattığımız yerden para kazanma rüyası kulağa oldukça hoş geliyor ancak herkesin bu yöntemlere yönelmesi de dünya ekonomisini daha da sarsmaya devam ediyor. Üstelik git gide piyasa daha da "serbestleşiyor" yani devletler birer adım geri atıyor. Bu yaratılan refah balonu çoktan patlamasına rağmen halen güzel bir şeymişçesine propagandası yapılmaya devam ediliyor. 

Bu tip durumlarda devletlern bazı tedbirler alması oldukça elzemdir. Kendi kendine yetebilirlik günümüz koşullarında bu bağlı ekonomi modeliyle pek mümkün değil ancak yerel sanayiler her bakımdan korunmalı ve geliştirilmelidir. Halen sosyal bir devlet olduğumuzu hatırlatmak istiyorum. Sosyal bir devlet ekonomik olarak da sosyaldir, bu değerlerimiz anayasamızın temel taşları olmakla birlikte kurucu değerlermizdir. Üretimden uzak, bağımlı bir toplum hiç düşlemedik. Durursak düşeriz, anlayışından geldiğimiz noktaya bakmak oldukça zor...