Zorlu, sığınmacıların geri gönderilmesinin gerektiği süreçte bu ve benzeri uygulamaların geriye dönüşleri nasıl etkileyeceği beklenmektedir?’ diye sordu. Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Ziraat Bankası’nın, Almanya Federal Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Bakanlığı desteği ile KOBİ’lere vereceği 1,5 milyon Lira kredi için en az bir sığınmacı çalıştırma şartını Meclis gündemine taşıdı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Zorlu, ‘Sığınmacı sorununun derinleştiği bir dönemde, geri dönüşleri daha da olumsuz etkileyecek böyle bir uygulama yapılması vatandaşlarımız tarafından tepkiyle karşılanmıştır.’ dedi.
Ekonomik sıkıntılarla boğuşan vatandaşların düşük ihtiyaç kredilerinin reddedildiğine işaret eden Zorlu, böyle bir dönemde sığınmacıların Türkiye’de kalma motivasyonunu artıracak söz konusu uygulamanın düşündürücü olduğunu vurguladı.
Zorlu, şu soruları yöneltti:
1-Çalıştırılması gereken sığınmacılarda hangi şartlar aranmaktadır?
2-Krediye ait fonu sağlayan Federal Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Bakanlığı söz konusu fonu hangi amaçla kullandırmaktadır?
3-Bu fonun sığınmacıların Türkiye’de sürdürülebilir entegrasyonunu teşvik amacıyla verildiği doğru mudur?
4-Bugüne kadar bu amaçla ne kadarlık bir fon aktarımı yapmıştır?
5-Bu yolla kaç Suriyeli istihdam edilmiştir?
6-Sığınmacıların geri gönderilmesinin gerektiği bu süreçte bu ve benzeri uygulamaların geriye dönüşleri nasıl etkileyeceği beklenmektedir?