Türk medyasının en prestijli fotoğraf ödüllerinde 2023 yılının kazananları açıklandı. Savaşın yaşattığı vahşetten çevresel felaketlere geçtiğimiz yıl 17 ülkede sergilenen Türkiye Güzellikleri'nden Ara Güler Özendirme Ödülü'ne Yılın Basın Fotoğrafları'nda ödül alan kareleri birer tarihi belge olarak geleceğe taşıyoruz' diye konuştu. Türk medyasının en prestijli fotoğraf ödüllerinde 2023 yılının kazananları açıklandı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin 38 yıldır aralıksız düzenlediği Türkiye'nin en köklü fotoğraf organizasyonu olan 'Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması'na Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş fotoğrafları damga vurdu. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, 'Yarışma Türkiye'deki aralıksız düzenlenen en eski fotoğraf organizasyonu. 38 yıl, bir fotoğraf organizasyonu açısından çok önemli. Bu yarışmanın ödüllerini prestijli kılan 38 yıllık birikimi ve değerlendirme süreci. Her yıl bu ödüller, çok değerli isimlerin bir araya geldiği jüri toplantılarıyla saatler süren değerlendirmelerle belirleniyor. Bu ödüllerle dünyada yaşanan olaylara farkındalığa katkımız olmasını umut ediyoruz. Savaşın yaşattığı vahşetten çevresel felaketlere geçtiğimiz yıl 17 ülkede sergilenen Türkiye Güzellikleri'nden Ara Güler Özendirme Ödülü'ne Yılın Basın Fotoğrafları'nda ödül alan kareleri birer tarihi belge olarak geleceğe taşıyoruz' ifadelerinde bulundu.

2022'YE DAMGA RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşına değinilerek, şu bilgilere yer verildi: 'Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yıl 24 Şubat'ta sabahın erken saatlerinde televizyondan 'Ukrayna'da özel askeri operasyon' başlattıklarını duyurdu. Üzerinden 1 yılda fazla zaman geçen savaşta binlerce insan hayatını kaybetti, şehirler yerle bir oldu. Dünya basınını akın ettiği Ukrayna'da bu zamana kadar 53 gazeteci de hayatını kaybetti. Türk gazeteciler, yakından takip ettikleri bu savaşta başarılı haberlere imza attı. Yılın Basın Fotoğrafı da savaşta çekilen fotoğraflar arasından seçildi. Milliyet Gazetesi'nden Uğur Yıldırım'ın çektiği, başkent Kiev sokaklarında sivillerin yakaladığı Rus casusun fotoğrafı Yılın Basın Fotoğrafı ödülünü kazandı. Yıldırım, Günlük Yaşam Kategorisi'nde birincilik ve ikincilik, Yılın Foto Röportajı kategorisinde birincilik ve Yılın Doğa ve Çevre Kategorisi'nde üçüncülük ödülü de aldı.'

ÖDÜL ALAN KARELER

Yılın Haber Fotoğrafı Ödülü ise Hürriyet Gazetesi'nden Murat Şaka'nın Ukrayna'da çektiği, 2 çocuğu ile kaçarken ve yakınlarına düşen bomba ile hayatını kaybeden annenin fotoğrafına verildi. Yılın Doğa ve Çevre Kategorisi'nde, yağmur nedeniyle rengi değişen İstanbul Boğazı fotoğrafı ile İhlas Haber Ajansı'ndan İsmail Coşkun birincilik ödülünü aldı. Yılın Portre Fotoğrafı kategorisinde Diyarbakır'da fenomen 'Kemal Dayı' portresi ile Mehmet Arslan birinci olurken, Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı Kategorisinde Yağız Karahan'ın Shell Helix 2022 Türkiye Ralli Şampiyonası'nda çektiği fotoğraf ödüle layık görüldü.

AB Çevre Özel Ödülü Tuz Gölü'nde kuraklığı anlatan karesiyle Anadolu Ajansı'ndan Seyit Konyalı'ya verildi. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD ASAM) Özel Ödülü savaşta başkent Kiev'den kaçan halkın fotoğraflarından oluşan Hürriyet Foto Muhabiri Murat Şaka'nın serisine verildi. Şaka, Ukrayna'da babaanne ve torununun çiçekleri ile birlikte tren garında çektiği umudu yansıtan fotoğrafla Kızılay Özel Ödülü'nü kazandı. Spor Toto Özel Ödülü ise bu yıl Konya'da düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları'ndan yüzücüler serisiyle Hürriyet Foto Muhabiri Selahattin Sönmez'in oldu. Amatör ve profesyonel tüm fotoğrafçıların katılımına açık olan Türkiye Güzellikleri 2023 Ödülleri'nde ise Ufuk Turpcan'ın çektiği Uşak'ta çekilen halı dokumacısı fotoğrafı birinci oldu. Gökyüzünden Türkiye Güzelliklerinde ise Gülin Yiğiter'in çektiği, Erzincan'ın İliç ilçesinde Karasu Fırat Nehri üzerinde köprüden geçen tren fotoğrafı birincilik aldı. Aynı kategorideki fotoğraflardan seçilen ASKA Özel Ödülü ise İsmail Serhat Şahin'in Dalyan Deltası fotoğrafına verildi.

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödüllerinde dördüncü kez 'Sıfır Atık Özel Ödülü' verildi. 'Sıfır Atık Projesi'nde farkındalığa destek olmak amacı ile verilen 'Sıfır Atık Özel Ödülü' EPA'dan Erdem Şahin'in çektiği, sanatçı Deniz Sağdıç'ın İGA İstanbul Havalimanı Atık Sistemleri'ne yaptığı ziyarette bir torba atık ile poz verdiği fotoğrafa verildi. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasının yanı sıra usta isim Ara Güler'in adını yaşatmak için öğrenciler arasında düzenlediği 'Ara Güler Özendirme Ödülü' ise bu yıl beşinci kez verildi. Ara Güler Özendirme Ödülü, Muş Alparslan Üniversitesi'nden Kahraman Kaya'nın fotoğrafına verildi.

YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ COŞKUN ARAL'IN

Dernek, bu yıl Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü usta isim Coşkun Aral'a verdi. 1956 yılında Siirt'te doğan Coşkun Aral, basın fotoğrafçılığı mesleğine 1974 yılında Günaydın ve Gün gazetelerinde başladı, Ekonomi ve Politika gazetesinde devam etti. 1977 yılı, kanlı 1 Mayıs olaylarında çektiği fotoğraflarla ilk kez Sipa Press Ajansı yoluyla adını dünya basınında duyurdu. Bu olaya ilişkin fotoğraflarıyla Time, Newsweek dergilerinde yer aldı. 1980 yılında ilk defa Sipa Press Ajansı adına Türkiye dışında görev aldı.14 Ekim 1980 günü kaçırılan bir uçakta dünyada ilk kez hava korsanlarıyla bir röportaj gerçekleştirerek, Türk ve dünya basınında adından söz ettirdi. 1980 yılından itibaren sürekli olarak Lübnan, İran, Irak, Afganistan, Kuzey İrlanda, Çad ve Uzakdoğu'da meydana gelen savaşları görüntüledi. Yapım ve yönetimini üstlendiği Haberci programı Türkiye'nin yanı sıra uluslararası TV kanallarında da yayınlandı. Coşkun Aral, Türkiye'nin ilk bilgi ve belge kanalı İZ TV'nin kuruluşunda yer aldı ve genel yayın yönetmenliğini yaptı.

2012 yılında ODTÜ Üniversite Senatosu kararı uyarınca Coşkun Aral, mesleğinin gelişmesindeki öncü rolü, örnek kişiliği, ulusal ve uluslararası başarıları ve ülkesine yaptığı katkılardan dolayı Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü. 2014'te İsveç'te Landskrona Fotoğraf Festivali tarafından seçilen Aral, Landskrona'da çalışmalar yapması için konuk edildi. 'Exodus' adını verdiği sergisi şehirlerde sergilendi. 2016 yılında Exodus Déjà vu adını verdiği mülteciler üzerine gerçekleştirdiği sergi projesi 6 fotoğrafçının da katılımıyla Kuala Lumpur'da gerçekleşti. 2017'de Ankara ve İstanbul'un ardından 2018'de de Bangkok'ta açılan sergi, 2020 yılında 11 fotoğrafçının katılımıyla çevrimiçi olarak New York'ta gerçekleştirildi. 22 Haziran 2020 tarihinde Foton Fotoğraf Organizasyonları Derneği'nin kuruluşunda yer aldı. Coşkun Aral 11 Ocak 2021 tarihinde yayın hayatına başlayan Habitat Tv'nin kurucuları arasındadır. Coşkun Aral bugün yeni fotoğraf sergilerine hazırlanıyor; Coşkun Aral Anlatiyor adındaki YouTube kanalıyla izleyicileriyle deneyimlerini paylaşıyor; Türkiye'de ve dünyanın değişik bölgelerinde kurumsal ve bağımsız belgeseller çekmeye devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi