Ebru APALAK

"Efsanelerin Şehri" olarak adlandırılan, Frig uygarlığının başkenti Gordion antik kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültürel Mirası Listesi'ne girmeye hazırlanırken Polatlı Belediyesi Konferans Salonu'nda bugün Gordion ile ilgili bir sempozyum düzenlendi. "Orta Frig Döneminde (M.Ö 800-540) Gordion ve Komşuları" başlıklı Sempozyum'un ilk açılış konuşmasını Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya yaptı. Başkan Yıldızkaya, 2012 yılında UNESCO'nun Geçici Listesi'ne giren Gordion'un asıl listeye girmesi için on yıldır çalıştıklarını bildirdi. Yıldızkaya, "Gordion, ilk defa bu kadar yaklaştı bu işe, asıl listeye girmeye bu kadar yakın. Bir yol kazası olmazsa, olağanüstü bir şey olmazsa yapmış olduğumuz görüşmeler, temaslar, Bakanlık yetkililerimizin ifadeleri hem Kültür Bakanımızın hem Dışişleri Bakanımızın ifadelerine göre; Allah nasip ederse Eylül ayının içinde Gordion ülkemizin 20. Dünya Mirası olacak" diye konuştu.

POLATLI BELEDİYE BAŞKANI YILDIZKAYA: GORDİON İÇİN DAHA FAZLASINI YAPACAĞIZ

Yıldızkaya, Polatlı'nın tüm bileşenleriyle Gordion için her türlü desteği vermekte kararlı olduğunu "Dünden bugüne pek çok destek verdik ama bundan sonra daha fazlasını yapma kararlılığındayız" diyerek belirtti. Yabancı kazı başkanlarından ülkelerine döndüklerinde UNESCO temsilcilerine Gordion'u anlatarak antik kent için destek istemelerini istedi.

GORDION KAZI BAŞKANI ROSE: GORDION SEMPOZYUMU SÜRECEK

Yıldızkaya'nın ardından konuşan, Gordion Arkeoloji Projesi Başkanı Charles Brian Rose, Gordion'un birçok yönden "benzersiz bir tarihi alan" olduğunu ifade etti.
Kırk üç yıldır Türkiye'de arkeolojik kazı yapan Rose, Sempozyum'un Gordion'un adaylığı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı'nı kutlamak için düzenlendiğini kaydetti. Rose, Sempozyum'un gelecek yıllarda devam edeceği haberini verdi.

"POLATLILIK BİLİNCİ ÇOK KUVVETLİ"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürü Yahya Coşkun, Türk arkeolojisinin Osmanlı İmparatorluğu'nun son iki yüzyılından itibaren şekillendiğini söyledi. Coşkun, 2022 yılında 713 arkeolojik faaliyet yürüttüklerini, bu faaliyetlere 250 milyon lira bütçe ayırdıklarını aktardı.

Gordion'un Liste'ye girmesi konusunda "bir kaza" olacağını düşünmediğini belirten Coşkun, "İnsanlığın ortak değeri olduğunu bütün dünyaya bir ekz daha ilân etmiş olacak" dedi. Antik kent için Polatlı'nın yerel ve mülki idare ile sivil toplum örgütlerinin bir aradalığı yönünden "güzel bir örnek" olduğunu dile getirdi. Coşkun, "Polatlılık bilinci gerçekten çok kuvvetli bir bilinç ve hemşehrilerimiz bu bilinçle Gordion'a da çok sıkı bir şekilde sahip çıkıyor" dedi.

Son açılış konuşmasını yapan Polatlı Kaymakamı Murat Bulacak, Gordion'un adaylığının Cumhuriyeti'nin 100. Yılı'na denk gelmesine değindi. Adaylığın kesinleşmesi hâlinde başkent Ankara'nın Liste'ye ilk kez bir değerinin gireceğine dikkat çeken Bulacak, "Bu vesileyle Polatlı'nın bir başarısı olacak" dedi. Bulacak, "İnşallah hep beraber Cumhuriyet'in 100. Yıl kutlamaları başlamadan Gordion'un müjdesini alırız diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 10-25 Eylül'de yapılacak toplantıdan sonra Gordion'un Liste'ye girip girmediği belli olacak.  Gordion, Liste'ye girmesi durumunda Türkiye'nin Liste'ye yer alan yirminci kültürel değeri olacak.

Editör: Sezer Ç.