Bağımlılıklar günümüzde artan kullanım oranı ve çeşitlilik ile her yaştan insanı tehdit ediyor. Özellikle de gençlerin önleyici ve koruyucu hizmetlerle desteklenerek tütün, alkol, kumar, madde, teknoloji ve diğer tüm bağımlılıklarla karşı bilinçlenmesi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, bağımlılıklarla sahada topyekûn mücadele amacıyla Bağımsızlık Seferberliğini başlatan Yeşilay, Millî Eğitim Bakanlığı ile ortak yürüttüğü programlarla bağımlılıkla mücadelede gerekli olan eğitim alt yapısını oluşturuyor.  Bağımsızlık Seferberliğinin sahada daha etkin uygulanmasına yönelik düzenlenen formatör eğitimi 25-26-27-28-29 Kasım tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

121 psikolojik danışmanın katıldığı eğitici eğitimlerinde, uzmanlara Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitimi verildi. Formatör eğitimlerinde katılımcılara, alkol, madde, tütün, kumar, internet bağımlılığı ve bağımlılıklarla mücadele yöntemleri ile sağlıklı yaşama ilişkin bilgilendirici eğitimler verildi. Eğitimlerde teorik bilgilerin yanında, etkili sunum teknikleri, oyunlaştırma, bağımlılık atölyesi ve modüllerin uygulanmasına dair katılımcıları aktif kılan uygulamalara da yer verildi.

TBM Programı Her Yıl Milyonlarca Öğrenciye Ulaşıyor

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi Programı (TBM), Millî Eğitim Bakanlığı ile Yeşilay Cemiyeti arasında imzalanan protokol ile Türkiye genelinde milyonlarca öğrenciye ulaşan ve onları zararlı alışkanlıklar konusunda bilinçlendiren bir program. Bu bağlamda bugüne kadar Millî Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde 2320 formatör, yaklaşık 44 bin TBM uygulayıcısı yetiştirildi. Formatör ve uygulayıcılar bağımlılık eğitimleri ile her yıl yaklaşık 14 milyon öğrenci ve 3 milyon yetişkine ulaşıyor. Ayrıca eğitim programları, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Kızılay gibi farklı bakanlık, kurum ve kuruluşlarla yapılan protokoller aracılığıyla geniş kitlelere yayılıyor. 

 

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI