İspanya’nın daha önce 11 GW olarak belirlenen hedefini 12 GW olarak güncellemesi ise birlikte dünyanın güçlü sermayeli şirketlerini yatırım amaçlı çektiği kaydediliyor. Bu çerçevede Çinli elektrolizör üreticisi Hygreen Energy ve Envision Group gibi şirketler, İspanya’da büyük çaplı yeşil hidrojen projelerine yatırım yapmaya yöneldiği hatırlatılıyor.

Enerji uzmanları bu alanda bazı zorlukların da bulunduğunu kaydederek, “Yüksek maliyetler ve talep belirsizlikleri nedeniyle bazı büyük enerji şirketleri, projelerini yavaşlatmak zorunda kalabiliyor” değerlendirmesi yapıyorlar. Bu kapsamda Iberdroa Group şirketinin finansman gecikmeleri nedeniyle yeşil hidrojen hedeflerini küçültmek zorunda kalması örneği veriliyor.

Depolamanın önemi daha çok

Enerji uzmanları, yeşil hidrojen enerjisinin öneminin yanı sıra, bu enerjinin depolama kapasitesinin de artırılmasının önemine vurgu yapıyor. Bu çerçevede de İspanya’nın 2030 yılına kadar depolama kapasitesini de 22.5 GW’a çıkarmayı hedeflediğine dikkat çekiliyor.

Yine ülkenin, hidrojenin sanayide kullanımını artırmayı ve bunu daha büyük ölçekte yenilenebilir kaynaklarla sağlamayı amaçladığı kaydediliyor.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU