Rüzgar enerjisinin ve sektörünün gelişimi, bölgesel ve ulusal düzeyde sektörün önündeki fırsat ve engeller, uluslararası düzeyde girişimler ve işbirliklerini masaya yatırıldı
Söz konusu işbirliklerine değerlendiren TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, ulusal düzeyde daha çok yenilenebilir enerji yatırımı yapılabilmesi ile gerek bu yöndeki çabaların gerekse sektörün görünür kılınmasının temel amaçları olduğunu belirtti.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan ise, mevcut durumda yenilenebilir enerji ekipmanlarından özellikle türbin üretiminde bitmiş ürün ithalatına vergi olmadığı için üreticilerin rekabet gücünün hayli azaldığını söyledi. Ertan, “Ayrıca türbin ithalatında bitmiş üründe vergi yokken, türbin üretiminde kullanılan malzemelerin vergiye tabi olması, bu yönde yatırım yapan firmaları zora soktuğundan, ülkemizin döviz kaybına uğramasına neden olurken, yatırımların farklı ülkelere kayma riskini ortaya çıkarıyor. Emekleme aşamasındaki bu sektörde, bitmiş ürüne vergi alınmaması nedeniyle üreticilerimiz devre dışı kalıyor. Bu konu ile ilgili üreticilerimizin rekabet gücünü koruyacak ve sektörün gelişimini güçlendirecek düzenlemelere ihtiyaç var. İzmir ve Ege Bölgesi, yenilenebilir enerji ekipmanları üretimi için yıllar içinde doğal bir üs haline geldi. Bu doğal kümelenmenin ihracat odaklı genişlemesi için Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında ayrı bir birlik kurulması sektörü çok daha ileri taşıyıp uluslararası rekabete destek olacaktır” tespitlerini dile getirdi.
TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, ulusal düzeyde daha çok yenilenebilir enerji yatırımı yapılabilmesi ile gerek bu yöndeki çabaların gerekse sektörün görünür kılınmasının temel amaçları olduğunu belirtirken, “Yenilenebilir enerjide kapasite artırımı çok hızlı geliştirilebiliyor” diye sözlerine devam eden Erden, “bu kadar yoğun global dönüşümün olduğu bir sektörde ülkemizin de bundan faydalanabilmesi önceliğimizdir” diye belirtti.