DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde eğitim sisteminin yapay zekâya hazırlığını gündeme getirdi ve şu ifadeleri kullandı: “Yapay zekâ robotu ChatGPT'nin dün lansmanı yapılan GPT-4o güncellemesiyle birlikte yapay zekâ atık gerçek bir insan gibi konuşabiliyor, görebiliyor ve duyabiliyor. 

Söz konusu robot, artık farklı iki dili konuşan kişilerin diyaloğunu anlık olarak çevirebiliyor, yüz ifadesinden bir kişinin ne hissettiğini anlayabiliyor, toplantıları takip edip özetleyebiliyor. Üstelik, adeta kişiye özel öğretmen gibi, bir problemin çözümüne yardım edebiliyor ve müfredatı kişiselleştirebiliyor. Tüm bu gelişmelerin eğitim-öğretim hayatımızı temelden dönüştüreceği aşikârdır.”

Burak Dalgın, Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:

1.   28 Nisan 2024’de görüşe açılan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli bu gelişmeleri dikkate alarak mı hazırlanmıştır? Türkiye Yüzyılı Maarif Model’inde öğrencilerimize bu tip teknik kabiliyetler nasıl kazandırılacaktır?

2.   Önümüzdeki yıllarda öğrenci tecrübesinin nasıl gelişeceğini öngörüyorsunuz? Bu çerçevede, kişiselleştirme ve hibrit eğitim konusundaki çalışmalarınız nelerdir?

3.   Öğretmenlerimizin bu gelişmelerin takibi ve gelişmelerden azami yararlanabilmeleri için eğitim fakültesi ve meslek içi eğitim programlarında ne gibi değişiklikler planlıyorsunuz?

4.   Velilerimizin bu gelişmeler konusunda bilinçlendirilmeleri ve öğrencilerin karşı karşıya oldukları tehdit ve fırsatları değerlendirebilmeleri için hangi çalışmalar yapılacaktır?

5.    Tüm bu gelişmeler, bakanlığınızın kaynak planlama ve önceliklendirmesini (öğretmen alımları, branşlar) nasıl etkilemektedir.

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI