Ankara kültür-sanat hayatına yön vermek için “Aksiyona Geç” temasıyla düzenlenen AKS 101 Çalıştayı, Ankara Kent Konseyi’nde gerçekleştirildi. Kültür, sanat, mimari, spor ve sokak hayvanları sorunu gibi kentin gelişimi için önem taşıyan birçok konu başlığının çalışma grubu toplantıları eşliğinde masaya yatırıldığı çalıştayın son gününde, Kültür Sanat Meclisi tarafından “Yerel Yönetimlerde Kültür Sanat” oturumu düzenlendi.

Moderatörlüğünü Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın üstlendiği kapanış oturumunda, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın yanı sıra Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin ve Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap konuşma yaptı.

Turizm şehirler için önemli bir kaynaktır

Müzik Araştırmacısı ve Yazar Kubilay Dökmetaş ve Opera Sanatçısı Mehmet Yılmaz’ın seslendirdiği müzik şöleni ile başlayan oturumda kültür ve sanatın gelişiminin kentler için öneminden bahseden Başkan Yaşar, “Kültür, sanat, turizm bir kentin olmazsa olmazıdır. Çok güzel evler yapabilirsiniz ama sokağa indiğinizde nefes alacak bir alanınız, çocuklarınızın stress atacağı alanlar yoksa o evler size hapishane gibi gelir. Dünyada ülkeler sadece tarımı ve sanayisi ile kaynaklarını büyütmüyor. Turizm ülkeler ve şehirler için önemli bir kaynak haline geldi. Başkentler ülkelerin simgesidir. Ankara güzel tanıtılırsa ve ne kadar çok turist getirebilirsek o kadar gelişir. Göreve geldiğimizde belediyemizde sadece 650 kişilik bir tiyatro salonu vardı. Ilk işimiz bugün Ankara’nın en büyük kültür merkezi olan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ni başkentlilere kazandırmak oldu. Bin 500 kişilik ve 750 kişik tiyatro salonları, düğün salonu gibi birçok noktayı içerisinde barındıran merkezimiz özellikle yaz mevsiminde her gün 10 bin vatandaşa hizmet veriyor. Bunun yanında 3 bin 500 kişilik kapalı spor salonu yaptık. Geçtiğimiz dönem Türkiye’de ilk kez bizim hayata geçirdiğimiz ve ilçeye kazandırdığımız Cumhuriyet Akademisi’ni hizmete açtık. Akademi içerisinde bin kişilik tiyatro salonu bulunuyor. Şu anda ilçemizde tiyatro başta olmak üzere sanatın birçok branşının vatandaşla buluşabildiği 7 ayrı salonumuz bulunmaktadır” dedi.

Ankara’nın tanıtımı konusunda eksiklerimiz var

Yaşar, oturumun diğer bölümünde moderatör Yılmaz’ın belediye başkanlarına yönelttiği “Kültür ve sanatın gelişimi için neler yapmalıyız?” sorusunu ise detaylı bir şekilde cevapladı. Yaşar, “Ankara’da çok güzel olanaklar var ama tanıtım konusunda eksiklerimiz var. Daha fazla turistin gelmesinin yolu şehri iyi tanıtmaktan geçiyor. Örnek verecek olursak Ankara’da fuar alanının olmaması tanıtım açısından büyük bir eksikliktir. Ankara’yı bir bütün olarak görmek zorundayız. 25 ilçe ve büyükşehir belediyesi ile birlikte Ankara’nın kültürel değerlerini tespit edip bunların tanıtımını ve altyapısını tamamlamamız gerekiyor. Adananın, İzmir’in Antalya’nın festivali var fakat Ankara’nın yok. Ankara bir festival şehri niçin olmasın? Başkentin eksikliklerinin ortaya konulması ve ortak akılın oluşturulması açısından bu önemli çalıştayların devamının gelmesi en büyük arzumuzdur.

Çalıştay sonunda belediye başkanlarına teşekkür plaketi ve katılım belgesi takdim eden Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz “Şehrimizde kültür ve sanatın gelişmesi adına taşın altına elini koyan, çalıştayımızın düzenlenmesi için gece gündüz çalışan başta emekçilerimize, çalışma gruplarımıza ve hocalarımıza sonsuz teşekkür ediyorum “ dedi.

Kaynak: Bülten