İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Genel

Binlerce leylek, çiftçiye eşlik etti 

Genel

 Zafertepe'nin yeni imar planı Koray Avcı konseriyle kutlandı 

Genel

“Gençler taraftarı Cumhuriyet'e sıkı sıkıya bağlıdır” 

Genel

107 yaşındaki babasını sıkılmasın diye işe götürüyor 

Kültür-Sanat

fizy 22. Liseler Arası Müzik Yarışması'nda başvurular tamamlandı

Genel

 Bir Türküdür Çanakkale Anadolu'nun dilinde 

Genel

 Cebeci şehitliğinde gözyaşları sel oldu 

Genel

 Girişimci kadınlar sertifikalarını aldı 

Kültür-Sanat

Hukukçular sağlıkçılarla aynı sahnede

Kültür-Sanat

RedBull BC One'da dünya finali kesinleşti 

Kültür-Sanat

Çocuk doktorunun resim aşkı ArtAnkara 5. Çağdaş Sanat Fuarına uzandı 

Kültür-Sanat

Çin prensesi Turandot 20 yıl sonra başkentte

Yaşam

Yaşam Haberleri

Kazların ilk yavruları merada

AA 10.05.2018 16:11

Kars'ta, eti özellikle kış mevsiminde yöresel lezzetlerin başında gelen ve bölgeye gelen turistlerin de ilgisini çeken kazların "bilik" olarak adlandırılan ilk yavruları meralara çıkarılmaya başlandı.

Kars'ta, eti yöresel lezzetlerin başında gelen ve bir çok besicinin geçim kaynağı olan kazların "bilik" olarak adlandırılan ilk yavruları meralara salınmaya başlandı. Türkiye'de önemli bir yere sahip ve bölgenin adeta markası olarak görülen Kars kazı, yörede çiftçilik yapanların kış sezonunda aile bütçesine katkı sağlıyor. Kazlar aynı zamanda özellikle kışın bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez lezzeti olarak da sofraları süslüyor. Bir çok kişinin geçim kaynağı olan kazları besleyen yöre sakinleri, yumurtalarından çıkan kaz yavrularını, hava ısısının artmasıyla anneleriyle meralarda otlatmaya çıkardı. Genellikle kaz besiciliği yapan ailelerin çocukları tarafından otlaklara çıkartılan minik kaz yavruları, kar yağana kadar doğal otların yanı sıra arpa verilerek özenle besleniyor. Kışa kadar büyüyüp kar yedikten sonra kesilen kazlar, yöreye gelen yerli ve yabancı turistlere sunulmasının yanı sıra talep üzerine çeşitli illere de gönderiliyor. Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök, Kars kazının üretiminin artan rağbetten dolayı ilçe ve köylerde yaygınlaştığı söyledi.

"Yılda ortalama 350 bin civarında kaz üretimi yapılıyor"

Kaz etinin özellikle kışın aşırı tüketilmesiyle bölge ekonomisine önemli katkı sunduğunu belirten Gök, "Kars kazı artık yöresel lezzet olmasının yanı sıra marka haline gelmiştir. Kış sezonunda bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin kaz etine rağbet göstermesi üzerine köylerde kaz besiciliği her geçen gün artmaya başlamıştır." dedi. Nesim Gök, kaz üretimine önem verdiklerini ve vatandaşların da ilgi gösterdiğini anlatarak, "Büyük besi çiftliklerinin yanı sıra köylerdeki kadınlar anaç kazları kuluçkaya yatırarak üretim yapıyor. Kars bölgesinde yılda ortalama 350 bin civarında kaz üretimi yapılıyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha profesyonelce daha fazla üretim yapılmasını ümit ediyoruz." diye konuştu. Yağbasan köyünün muhtarı Mehmet Koçak da Kars kazının etinin çok lezzetli olduğundan büyük ilgi gördüğünü vurgulayarak, "Kaz etinin büyük ilgi görmesiyle biz de aile bütçemize katkı sağlamak için kaz besliyoruz. Beslediğimiz kazları kayak merkezine gelen turistlere sunulmak üzere satıyoruz. Son zamanlarda devletimiz kaz çiftliği kurmak isteyenlere destek veriyor. Bu konuda çalışmalarımızda devam ediyor." ifadesini kullandı. Yağbasan köyünde kaz çobanlığı yaban 12 yaşındaki Elenur Karabulut ise yumurtadan çıkan kaz yavrularını ahırda bir süre besledikten sonra meraya çıkardıklarını ifade ederek, "Okuldan geldikten sonra kaz yavrularını harmanlık bölgeye çıkarıyoruz. Onları çok seviyoruz, çocuğumuz gibi besleyip büyütüyoruz. Kış mevsimine girmeden bir kısmını kendimiz için saklayıp, diğerlerini satıyoruz." şeklinde konuştu.