İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Genel

Büyükşehir hijyen önlemlerini artırdı

Genel

Ankara Çayı'nda atık temizliği

Genel

"İç Anadolu'nun Çukurovası" mevsimlik işçilerin ekmek kapısı

Genel

Başkent'te turistik hibrit araç büyük ilgi görüyor

Genel

“Anna Karenina” sanatseverlerle buluşuyor

Genel

Altınköy'de hasat yapıldı

Genel

Afiyet ver kampanyası rekora koşuyor

Genel

Yeni dev adamlar Altındağ'da yetişiyor

Genel

Mesainin ilk günü bayramlaşma ile başladı

Genel

Keçiören meydan projesi hizmete açıldı

Spor

Gençlerbirliği'nin yeni teknik direktörü Mert Nobre oldu 

Sağlık

Dünya genelinde Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı 18 milyon 261 bini geçti

Yaşam

Yaşam Haberleri

Kazların ilk yavruları merada

AA 10.05.2018 16:11

Kars'ta, eti özellikle kış mevsiminde yöresel lezzetlerin başında gelen ve bölgeye gelen turistlerin de ilgisini çeken kazların "bilik" olarak adlandırılan ilk yavruları meralara çıkarılmaya başlandı.

Kars'ta, eti yöresel lezzetlerin başında gelen ve bir çok besicinin geçim kaynağı olan kazların "bilik" olarak adlandırılan ilk yavruları meralara salınmaya başlandı. Türkiye'de önemli bir yere sahip ve bölgenin adeta markası olarak görülen Kars kazı, yörede çiftçilik yapanların kış sezonunda aile bütçesine katkı sağlıyor. Kazlar aynı zamanda özellikle kışın bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez lezzeti olarak da sofraları süslüyor. Bir çok kişinin geçim kaynağı olan kazları besleyen yöre sakinleri, yumurtalarından çıkan kaz yavrularını, hava ısısının artmasıyla anneleriyle meralarda otlatmaya çıkardı. Genellikle kaz besiciliği yapan ailelerin çocukları tarafından otlaklara çıkartılan minik kaz yavruları, kar yağana kadar doğal otların yanı sıra arpa verilerek özenle besleniyor. Kışa kadar büyüyüp kar yedikten sonra kesilen kazlar, yöreye gelen yerli ve yabancı turistlere sunulmasının yanı sıra talep üzerine çeşitli illere de gönderiliyor. Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök, Kars kazının üretiminin artan rağbetten dolayı ilçe ve köylerde yaygınlaştığı söyledi.

"Yılda ortalama 350 bin civarında kaz üretimi yapılıyor"

Kaz etinin özellikle kışın aşırı tüketilmesiyle bölge ekonomisine önemli katkı sunduğunu belirten Gök, "Kars kazı artık yöresel lezzet olmasının yanı sıra marka haline gelmiştir. Kış sezonunda bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin kaz etine rağbet göstermesi üzerine köylerde kaz besiciliği her geçen gün artmaya başlamıştır." dedi. Nesim Gök, kaz üretimine önem verdiklerini ve vatandaşların da ilgi gösterdiğini anlatarak, "Büyük besi çiftliklerinin yanı sıra köylerdeki kadınlar anaç kazları kuluçkaya yatırarak üretim yapıyor. Kars bölgesinde yılda ortalama 350 bin civarında kaz üretimi yapılıyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha profesyonelce daha fazla üretim yapılmasını ümit ediyoruz." diye konuştu. Yağbasan köyünün muhtarı Mehmet Koçak da Kars kazının etinin çok lezzetli olduğundan büyük ilgi gördüğünü vurgulayarak, "Kaz etinin büyük ilgi görmesiyle biz de aile bütçemize katkı sağlamak için kaz besliyoruz. Beslediğimiz kazları kayak merkezine gelen turistlere sunulmak üzere satıyoruz. Son zamanlarda devletimiz kaz çiftliği kurmak isteyenlere destek veriyor. Bu konuda çalışmalarımızda devam ediyor." ifadesini kullandı. Yağbasan köyünde kaz çobanlığı yaban 12 yaşındaki Elenur Karabulut ise yumurtadan çıkan kaz yavrularını ahırda bir süre besledikten sonra meraya çıkardıklarını ifade ederek, "Okuldan geldikten sonra kaz yavrularını harmanlık bölgeye çıkarıyoruz. Onları çok seviyoruz, çocuğumuz gibi besleyip büyütüyoruz. Kış mevsimine girmeden bir kısmını kendimiz için saklayıp, diğerlerini satıyoruz." şeklinde konuştu.