Nursel DİLEK MANAVBAŞI 

Fotoğraf: Muhammed Ali Yahşi 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi’nin de paydaşı olduğu Kütüphanecilik Fikir Maratonu, 11-12 Aralık tarihlerinde TOBB İkiz Kuleler Sosyal Tesisleri’nde başladı. Proje  Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nce destekleniyor. 

Kütüphane kurumunu odağına alacak ve yarışmaya dayalı olacak Kütüphanecilik Fikir Maratonu’nda amaç, 21. yüzyılın bilgi gereksinimlerine uygun olarak tasarlanmış, teknolojiye dayalı, yenileşimci, yenilikçi kapsayıcı ve sürdürülebilir kütüphanecilik fikirlerini ortaya çıkarmak ve desteklemek. 

100’ÜN  ÜZERİNDE BAŞVURU YAPILDI

Bilgi teknolojileri, dezavantajlı grupların bilgi gereksinimleri ve erişilebilirlik, geleneksel kütüphane hizmetlerine yeni yaklaşımlar ile yaşam boyu öğrenme ve sargın eğitimin desteklenmesi ana temalarına ilişkin fikir ve projelerin kabul edildiği fikir maratonuna 100’ün üzerinde başvuru yapıldı. Yapılan başvurular arasından yapılan seçim sonucunda fikir maratonuna katılacak 10 takım belirlendi. Final Yarışması’nda takımlar ile alanlarının en önde gelen isimlerinden oluşan mentörler grubu iki gün boyunca beraber çalışarak fikirlerini geliştirecek ve projelerine son halini verecekler. Mentörler takımlara, fikirlerini optimum seviyeye çıkarabilmeleri ve sunumlarını güçlendirmeleri için de destek olacak. 12 Aralık 2023 Salı günü jüri önünde final sunumlarını gerçekleştirecek takımlar aynı zamanda fikir ve projelerini ilgili kamu kurum ve kuruluşları, girişimciler ve yatırımcılar ile de buluşturma imkanını yakalayacaklar.

“SIFIR MALİYETLE 1.5 MİLYON İSTİHDAM”

Kütüphanecilik Fikir Maratonu açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Ardıç gibi çok sayıda yetkili isim katıldı.  Yazgı, toplantıdan çıkacak fikirlerin yol gösterici olacağını belirterek 100’den fazla başvurunun kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Fikirlerin sadece kağıt üzerinde kalmayacağını dile getiren Yazgı, hem kamu kuruluşları hem de girişimciler için alt yapı oluşturacağına dikkat çekti. Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı sıfır maliyetle 1.5 milyon insana istihdam sağladığını ifade etti. Finale kalan 10 takıma ise şöyle seslendi: “Bu yarışın kaybedeni yok çünkü fikir kaybetmez.”     

“TÜRKİYE’NİN KREATİF REZERVİ YÜKSEK” 

TOBB’un ev sahipliğinde gerçekleşen IDEATHON etkinliğinde konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Ardıç ise Fikir Maratonu Projesiyle teknolojiye dayalı, yenilikçi, kapsayıcı, ve sürdürülebilir kütüphanecilik fikirlerinin ortaya çıkarılması ve desteklenmesinin amaçlandığını belirtti. Süreç sonunda oluşacak fikirlerinse melek yatırımcılarla buluşacağını ifade etti. Ardıç, özellikle dizi ve sinema sektöründe devletin öncülük ettiği ve desteklediği projelerin oldukça başarılı olduğunu belirterek ‘Türkiye’nin kreatif rezervinin yüksek olduğuna dikkat çekti: “Dijitalleşme alanında bireysel olarak çalışan birçok gencimiz var. Bu potansiyeli daha iyi işleyerek ekonomiye katkı sağlamalıyız. Özellikle dijital iletişim kanallarıyla dünya geneline yayılan içerik ekonomisinin lideri olmak için eğitim ve destek programlarına odaklanmalıyız. İşte bu maraton da buna hizmet ediyor. Burada kütüphanecilik sektörüne yönelik fikirler somut ürünlere dönüştürülecek. Bu potansiyelin önemli bir katma değer yaratacağına inanıyoruz.”   

Kütüphanecilik Fikir Maratonu’nda  100 başvuru üzerinden finale kalan 10 takım iki gün boyunca yarışacak. Birinci takım 20 bin, ikinci takım 15 bin, üçüncü takım ise 10 bin TL ödülün sahibi olacak.   

Editör: Ezgi Bardakçı