Gündem

Yangınları 3-30 süreci tetikliyor

Türkiye’nin 6 şehrinde başlayan yoğun yangınların riskini 3-30 sürecinin tetiklediğine dikkat çekiliyor. Karabük, İzmir, Aydın, Uşak, Manisa ve Bolu illerinde başlayan yangınların söndürülmesini önlemede en büyük riskin ısının 30 derecenin üzerine çıkması, nemin yüzde 30’un altına düşmesi ve rüzgar hızının 30 kilometreden fazla olması olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de son haftalarda başlayan yangınlar yürekleri sızlatırken, yangınları tetikleyen doğa olayının göz ardı edilmemesi gerektiği görüldü. Bu kapsamda Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, İzmir’de 43 bina ve 45 bağımsız bölümün yıkık, ağır veya orta hasırlı olduğunu açıklarken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise 15 Eylül tarihine kadar durumun kritik olduğuna vurgu yaptı. Bakan Yumaklı’nın “Açık alanda bir kibrit dahi çakmayın” uyarısı gözleri yangın bölgelerindeki riskin büyüklüğüne çevirdi.

Yangınlara ilişkin önemli bir değerlendirme ise Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan’dan geldi. Aslan, yangınların önlenmesi sürecinde 3-30 kuralına dikkat edilmesi gerektiğini dile getirerek, 3-30 kuralını şöyle anlattı: “Isının 30 derecenin üzerine çıkması, nemin yüzde 30’un altına düşmesi ve rüzgar hızının 30 kilometreden fazla olması riski artırıyor.”