Ankara’da Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) düzenlediği Küresel Yatırım Günleri toplantısında yabancı yatırımcılara ve onların Türkiye temsilcilerine üst düzeyden mesaj verildi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Türkiye ekonomisinin potansiyeli ile uluslararası yatırımcılar için ne kadar cazip bir ülke olduğunu vurgularken, 2003 yılında 5 bin 600 uluslararası yabancı yatırımcı sayısının bugün 80 bini aştığını anlattı.
Ülkelerin orta ve uzun vadeli konularda değişimler yapabilmeleri açısından son derece elverişli siyasi ortamın oluştuğunu kaydeden Yılmaz, “Siyasi ve politika belirsizliklerinin azaldığı bir ortamdayız. Bu da yatırım ortamı açısından son derece önemli” değerlendirmesi yaptı.
Dünyada yaşanan covid pandemisinin küresel tedarik zincirlerde kırılmalar ve jeopolitik gerilimlerin etkisinde olduğuna dikkat çeken Yılmaz, Türkiye’nin ise etrafındaki jeopolitik gerilimlerin yanı sıra, tarihin en büyük afetini yaşadığını anlattı, “Tüm bu yaşananlara rağmen ekonomik programı hayata geçiriyoruz" dedi.
Son 15 yılda ihracatın yaklaşık yüzde 31’ini uluslararası sermayeli şirketlerin gerçekleştirdiğini belirten Yılmaz, bu şirketlerin 1 milyon 300 bin kişiye istihdam sağladığını kaydetti.
Ekonominin 2024’ün ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 5,7, çeyreklik bazda ise yüzde 2,4 oranında büyüdüğünün altını çizen Yılmaz, Türkiye’nin G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olduğunu anlattı. Milli gelir büyüklüğünün ise ilk defa geçen yıl 1 trilyon 110 milyar doları bulduğunu kaydeden Yılmaz, “Özel sektörümüzle birlikte uluslararası sermayeyle birlikte teknolojik düzeyimizi yükselterek, katma değerimizi arttırarak beşeri sermayemizin niteliğini daha üst sıralara taşıyarak, dünyaya daha çok ihraç ederek, rekabet gücümüzü, verimliliğimizi daha yüksek çıkararak, kurumsal yapımızı daha etkili hale getirerek bunu başaracağımıza inanıyorum” ifadesini kullandı.
Katma değeri yüksek alanlarda ulusal ve uluslararası yatırımları arttırmayı hedeflediklerini de dile getiren Yılmaz, cari açığı düşürmeyi, diğer taraftan cari açığın finansman kalitesini yükseltmeyi öngördüklerinin altını çizdi.
YASED toplantısına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise önümüzdeki 4 yıl seçimsiz bir yıl yaşanacağını ifade ederken, Türkiye’nin yatırım potansiyeli en büyük 6’ıncı ülke olduğunu hatırlattı. Teşvik ve desteklerle yatırım ortamının iyileştirileceğini kaydeden Şimşek, “İnovasyon listesinde iyileşme devam ediyor. Dünya Bankası'nın lojistik listesinde 39. sıradayız ve iyi bir noktadayız. Altyapıda çok iyi bir noktadayız. Demir yolu en büyük önceliğimiz. Sanayide dönüşüm bizin en öncelikli konularımızdan bir tanesi. Yapay zekada iyi noktadayız. Yapay zekada gelişmekte olan ülkelerden daha iyi noktadayız. Bu konuda hazırlık aşamasında gelişim kaydettik. Daha çok yatırım yapıp Türkiye'yi gelişmiş ülkeler seviyesine çekeceğiz. Kadınların toplam iş gücüne katılım oranı yüzde 37. Eğer bu rakam, OECD'nin ortalaması olan yüzde 61'e yükselirse Türkiye daha hızlı büyüyecek” dedi.
Borsada işlem bazında sınırlı ücret olacak
Bakanı Şimşek son günlerde kripto piyasalarının yanı sıra, Borsa İstanbul A.Ş (BİST) de işlem göre hisse senetlerinden vergi alınmasına ilişkin de bir değerlendirme yaptı. “İşlem bazında sınırlı ücret” planladıklarını kaydeden Bakan Şimşek, “Vergide adalet ve etkinlik çerçevesinde vergilendirilmemiş bir alan bırakmama gibi bir hedefimiz var. Dolayısıyla burada biz daha çok kripto varlıklar ve borsa için kazanç üzerinden bir vergilemeyi şu anda gündemimize almadık. Daha çok işlem bazında, çok sınırlı belki bir ücret, bir vergileme söz konusu olabilir ama yüce meclisimizin takdirinde olan konular” şeklinde konuştu.