Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2009 yılından bu yana arz güvenliğini güçlendiren, dışa bağımlığı azaltan, çevreyi koruyan ve emisyon azaltımına destek olan bu yatırımlarla ilgili olarak Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Destek Programı’nı uyguluyor. Verimlilik destekleri başlıklar halinde şöyle uygulanacak.

MERKEZİ VEYA BÖLGESEL ISITMA YAPILAN BÖLGELERE ÖNCELİK VERİLECEK

Belediyeler ve/veya Toplu Konut İdaresi Başkanlığı mevcut santralden merkezi veya bölgesel ısıtma yapılan bölgelerde uygulamanın genişletilmesine öncelik verecek ve gerekli tedbirleri alacak.

SEKTÖREL KISITLAMA KALDIRILDI

Enerji verimliliği desteklerinin kapsamını genişleterek etkinliğini arttırmayı hedefleyen düzenleme ile projeler için sektörel kısıtlama kaldırıldı. Enerjinin üretiminden nihai tüketimine kadar olan bütün sektörlere başvuru imkanı getirildi. VAP Destek Programı için sağlanan destek bedeli, 10 kat artırılarak proje başına 1,5 milyon liradan 15 milyon liraya çıkartıldı.

NİTELİKLİ PROJELER GELECEK

VAP destekleri kapsamında, enerji tasarruf potansiyeli yüksek projelerin uygulanmasında proje bedeli için belirlenen 5 milyon liralık yatırım limiti kalktı. Böylece aydınlatma, fan, pompa, elektrik motoru gibi ekipman bazlı projelerin yerine proses ve tesis bazlı projeler de kapsama alındı. Tasarruf potansiyeli yüksek, teknolojik, yenilikçi ve dijitalleşmeye katkı sağlayan projelere desteklerden faydalanma fırsatı sağlandı.

İKLİM HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA SEKTÖRLERİN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLENECEK

2009 yılından beri uygulanan VAP Destek Programı kapsamında, 626 verimlilik artırıcı projeye 174 milyon TL (güncel fiyatlarla 480 milyon TL) hibe destek verildi.  Söz konusu projelerle yıllık 149.163 TEP (ton eşdeğeri petrol), kümülatif olarak 998.554 TEP enerji tasarrufu sağlandı. Söz konusu tasarrufun güncel fiyatlarla ekonomik karşılığı 2,56 milyar TL/yıl oldu. Sağlanan tasarruf ile yıllık 570 bin ton CO2 eşdeğeri emisyonun önüne geçildi. Enerji verimliliği projeleri için güncel fiyatlar ile 2 milyar TL yatırım yapıldı. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kapsamında yüksek karbon kaçağı riski taşıyan sektörler başta olmak üzere tüm sektörlerde yapılacak enerji verimliliğine yönelik yatırımlar VAP Destek Programı ile teşvik edilecek.

EYS BELGELENDİRMESİNDE TÜRKAK ONAYI ARANACAK

TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi (EYS) belgelendirilmesinin sadece Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşlar veya şirketler tarafından yapılmasına yönelik düzenleme yapıldı.

JEOTERMAL SANTRALLER İLE ATIK YAKMA TESİSLERİ DÂHİL BİYOKÜTLE SANTRALLERİNE DE ETÜT ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

Kurulu gücü 20 MW ve üzeri olan termik santrallerde atık ısıların öncelikle binalarda ısıtma ve soğutma amaçlı kullanımının yanı sıra sanayi, tarımsal üretim, su ürünleri yetiştiriciliği, soğuk hava depoları ve tatlı su üretimi gibi sektörlerde değerlendirmesine yönelik yapılması zorunlu etütlerin, jeotermal santraller ile atık yakma tesisleri dâhil biyokütle santralleri içinde yapılması zorunlu hale getirildi.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU