Sağlık

Uzmanından uyarı: Şekerden uzak durun, 5 gıdayı tüketmeyin

İstanbul Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, "Türkiye’deki insanların 3’te 1’inde kilo fazlalığı var. Bunlar olağan üstü yüksek rakamlar. Bir süre sonra biz bunların yol açmış olduğu sorunlarla başa çıkamamaya başlayacağız." dedi.

“Her şeyden evvel şekeri ortadan kaldırmalıyız” sözleri ile toplumdaki şeker tüketiminin riskine dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, “Şeker ve şekerli gıdalardan, (burada da kıstas bir gıda hazırlanırken içine şeker konulduysa ondan) uzak durun. Beyaz ekmekten uzak durun. Pirinç pilavından uzak durun. Özellikle içine şeker veya fruktoz eklenmiş olan içeceklerden uzak durun. Dışarıda yapılmış olan ürünlerden mümkün olduğu kadar uzak durun” uyarısını yaparak 5 gıdanın tüketiminin riskine işaret etti.

TÜRKİYE’DE İNSANLARIN 3’TE 1’İ KİLOLU

19-25 Eylül Dünya Şeker Tüketimi Haftası dolayısıyla değerlendirme yapan Prof. Dr. Karşıdağ, toplumun yüzde 15’inde şeker, yüzde 15 kadarında da gizli şeker olduğunu söyledi.

Bu durumdaki hastalarda bir süre sonra hastalıkların yol açtığı sorunlarla başa çıkılmasının imkansız hale geleceğini ifade eden Prof. Dr. Karşıdağ, “Baktığımız zaman sosyal güvenlik kurumu harcamasının neredeyse yüzde 15’i, tek başına şeker hastalığı için harcanıyor ve bunlar çok yüksek rakamlar. Türkiye’deki insanların 3’te 1’inde kilo fazlalığı var. Bunlar olağan üstü yüksek rakamlar. Bir süre sonra biz bunların yol açmış olduğu sorunlarla başa çıkamamaya başlayacağız. Bu üçünün yolu öncelikle şeker ve şekerli şeyleri kısmaktan geçiyor” değerlendirmesi yaptı.

“Her şeyden evvel şekeri ortadan kaldırmalıyız” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Karşıdağ, bu sözünün de meyvelerdeki şekerle karıştırılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Karşıdağ, “Bunlar farklı kavramlardır. Her gün mutlaka üç avuç kadar meyve yemeliyiz. Burada ölçü herkesin kendi avucudur. Ama baklavadan veya fruktozla yapılan her şeyden uzak durmalıyız” yorumun dile getirdi. Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ sözlerini şöyle tamamladı:

“Çok basit bir şey söylemek gerekirse beslenme için. 5 şeyden uzak durun diyoruz: 1-şeker ve şekerli gıdalar, burada da kıstas bir gıda hazırlanırken içine şeker konulduysa ondan uzak durun. 2- beyaz ekmekten uzak durun, 3-pirinç pilavından uzak durun, 4- özellikle içine şeker veya fruktoz eklenmiş olan içeceklerden uzak durun. 5- dışarıda yapılmış olan ürünlerden mümkün olduğu kadar uzak durun hepsi bu.”

ERK: ŞEKER BAĞIMLILIK DEMEKTİR!

Gizli şeker kaynaklarına dikkat çekerek, aşırı şeker tüketiminin başta böbrek hastalığı olmak üzere birçok hastalığın temelini oluşturduğunu belirten Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk ise şekerin bağımlılık olduğuna dikkat çekerek, “Tuzu nasıl azalttıysak, şekeri de acilen azaltmamız gerekiyor. Bu konuda kurumlarımıza ve halkımıza büyük iş düşüyor” tespitinde bulundu.