Tetik parmak sık görülen bir sağlık problemidir. Özellikle sabahları görülen bu hastalık parmaklarda ağrı, fonksiyon kaybı ve katılık hissine sebep olmaktadır. Bu sebeple yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr.Aybars tetik parmak hakkında önemli bilgiler verdi.
Tetik parmak, parmağın hareketler sırasında takılı kalmasına veya ağrılı hareketlere neden olabilen bir hastalıktır ifadesini kullanan Aybars “Takılma esnasında tetiğin çekilip bırakılmasına benzer bir his oluştuğu için bu ismi almıştır. Etkilenen parmaktaki tendonu çevreleyen kılıfta inflamasyona bağlı olarak tendonun bulunduğu kanalın daralmasına bağlı olarak meydana gelir. Günlük yaşantısında tekrarlayan iş yapanlarda daha sık görülür. Kadınlarda ve şeker hastalarında daha sık görülür” dedi.
Kimlerde görülür?
Özellikle teknolojik aletlerin (Akıllı telefonlar,tabletler, klavyeler gibi..) yanlış, fazla ve bilinçsizce kullanılması nedeniyle tetik parmak sorunu meydana gelebilir.
Çocuklarda da tetik parmak sorunu görülebilir
Çoğunlukla başparmakta oluşur.Çocuklarda parmağın takılması şekilde görülen bu problem egzersiz yapılmasıyla beraber kendiliğinden iyileşebilir.Ancak iyileşmediği zaman 1 yaşından sonra çocuklar rahatsızlığın durumuna göre ameliyat edilebilir.
Belirtileri Nelerdir ?
Özellikle sabahları parmakta katılık hissi
Parmak hareketleri ile takılma hissi
Etkilenen parmakta ele gelen şişlik, noduler lezyon
Parmakta takılma ve dışardan yardımla takılan parmağın açılması veya parmağın takılı pozisyonda kalıp hiç açılmaması
Tedavisi Nedir ?
Doç.Dr.Aybars Kıvrak,''Tedavisi hastalığın şiddetine bağlı olarak değişmekle birlikte konservatif tedavi (ameliyat dışı) ve cerrahi müdahale, tedavi seçenekleri arasındadır'' dedi.